пʼятниця, 03 серпня 2012 00:00

На "Арсенале" продали 120 тисяч квитків

Автор: фото: Ольга Камєнєва
  Відвідувачка столичного ”Мистецького Арсеналу” розглядає роботу китайського митця Сонґа Донґа ”Мудрість бідноти”
Відвідувачка столичного ”Мистецького Арсеналу” розглядає роботу китайського митця Сонґа Донґа ”Мудрість бідноти”

70-метрова черга вишикувалася біля воріт столичного "Мистецького Арсеналу" о пів на десяту вечора 30 липня. Тут до третьої ранку триває "Ніч Арсенале" — закриття першого київського бієнале сучасного мистецтва. Вхід коштує 20 грн — учетверо дешевше, ніж зазвичай.

Подвір'ям "Арсеналу" в синій лляній сорочці ходить київський скульптор Олег Пінчук, 52 роки. Його роботи на бієнале не представлені.

— Запропонував провокаційний проект "Пінчук-арт-шіт", — каже митець. З англійської це перекладається як "Мистецьке лайно Пінчука". — Італійський художник П'єро Мандзоні 1961-го наклав 90 баночок екскрементів, закупорив їх і продавав. За грам екскрементів — грам золота. У мене є вигрібна яма. У неї влазить 5 тонн — цілий гімновіз. Я запропонував це виставити тут. Організатори, мабуть, злякалися, — сміється. — Бієнале показує, як розвивається світове мистецтво. Кому треба ці шматки маминого мила, складені у тумбочку якимось художником? Але це свобода і можливість висловити свої думки.

Зі сцени лунає джаз. Відвідувачки у вечірніх сукнях п'ють із запотілих келихів біле вино з льодом. За їхніми спинами у дворі "Арсеналу" хилиться від вітру надувний лотос корейського художника Чой Джонґ Хва. На відкритті бієнале у травні він був золотий. За два місяці на сонці вицвів до срібного кольору.

— У Венеції він був білий, у Пекіні на Олімпіаді — жовтий. Тут добре вписується поряд із золотими куполами Лаври, — говорить куратор спеціальної програми бієнале Олександр Соловйов, 54 роки. — Художник забере його звідси. Лотос легко здувається.

Головну нагороду бієнале і $20 тис. присуджують британці 68-річній Філліді Барлоу. На нагородження художниця не приїхала. Її робота "Розщелина" сягає стелі й нагадує риштування. Заввишки 7 м, завширшки — 14. Барлоу використала дерево, повсть, сітку, цемент. Скріпила їх між шістьох колон у залі "Арсеналу".

— Зараз у світовому мистецтві люди захоплюються об'ємними, інтерактивними речами, — розказує Олександр Соловйов. — Наприклад, японка Яйой Кусама зробила рожеву кімнату в чорний горошок. Усередині ніби величезні жуки-сонечка. Чігару Шіота у роботі "Після мрії" оплела суцільним павутинням кімнату, а всередині повісила величезні білі сукні. Мистецтво живе в епоху спецефектів. Художники зрозуміли, що не можуть змагатися з фотографами у реалістичності. Тому мусять шукати інших шляхів.

За два місяці бієнале відвідали 120 тис. осіб. "Арсенале" обіцяють провести знову за два роки.

240

годин працював над фрескою "Німецькі обценьки — Революція Махна" грецький художник Стеліос Фаїтакіс. Завдовжки  вона близько 16 м. На фресці Нестор Махно скаче на коні на тлі Чорнобильської атомної електростанції.

 

Зараз ви читаєте новину «На "Арсенале" продали 120 тисяч квитків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі