пʼятниця, 14 жовтня 2011 06:15

Музейники склали список коханих Врубеля

Автор: фото: ОЛЬГА КАМЄНЄВА
  Картині Михайла Врубеля ”Дівчинка на тлі перського килима” поміняли скло і раму
Картині Михайла Врубеля ”Дівчинка на тлі перського килима” поміняли скло і раму

120 робіт російського художника Михайла Врубеля представив столичний Музей російського мистецтва. Виставку присвятили 155-річчю митця. Триватиме вона до 6 листопада.

— За життя у Врубеля не було жодної виставки, — розповідає куратор Наталія Агеєва. — Перша відбулася у Києві у травні 1910-го, за місяць по його смерті. Тоді роботи для неї надали Терещенко, Ханенки та інші колекціонери. Київ був єдиним містом, яке вшанувало художника. Ні у Москві, ні у Петербурзі цього не відбулося. Із 1976-го кожні п'ять років у наших залах виставка Врубеля. Думали, чи потрібно знову її робити. Я була проти. Це може заяложувати цінність колекції. Митець жив у Києві п'ять років із 1884-го. На виставці показують ескізи розписів іконостаса Кирилівської церкви. У Володимирському соборі за малюнками Врубеля створили орнаменти на внутрішніх стінах храму й арках. Для собору він також намалював сюжети "Надгробного плачу" та "Воскресіння". Але їх відхилили через невідповідність канонам іконопису. "Церковні" ескізи розмістили в окремому залі музею.

— До Києва його запросив професор Адріан Прахов для роботи над іконостасом Кирилівської церкви, — каже Наталія Агеєва. — Не могли заплатити великі гроші відомому художнику. Тому знайшли талановитого, який погодився на невелику оплату. Тут почався самостійний творчий шлях художника. Однією з київських Богородиць стала дружина професора Прахова — Емілія. Її обличчя впізнають у Кирилівській церкві. Михайло Врубель часто закохувався, це потрібний стан для митця. Я спеціально склала список жінок, яких він обожнював. Муз у нього було багато. Серед них оперна співачка Христина Нельсон, Емілія Прахова, Олена Кончаловська, дочки мецената Якова Тарновського та інші. Не варто забувати і про дружину художника. З нею він часто відвідував Київ, після повернення в Росію. 1903-го тут сталася родинна трагедія — загинув їхній син Сава. Його поховали на Байковому цвинтарі.

В інших залах портрети, графіка та акварельні роботи із квітами "київського періоду" художника. Більшу колекцію картин Врубеля має тільки московська Третьяковська галерея. До цієї виставки частину робіт Музей російського мистецтва оформив у нові рами.

— До дня народження всі готуються. Ми купили нове "плаття" нашій українській Джоконді — "Дівчинці на тлі перського килима". Антиквари подарували їй стару розкішну раму, яка відповідає тій епосі, — говорить 53-річний Юрій Вакуленко, директор музею. На цій картині Врубель зобразив дочку власника київської позикової каси як східну принцесу. Тепер полотно виставили у позолоченій рамі. — Ми також поміняли скло на антиблікове. Картина має дуже складну фактуру, яка блищить. У поєднанні зі звичайним склом її не можна розгледіти. 2008-го ми всього на один день привезли цей шедевр у Дніпропетровськ. Тоді його прийшли подивитися 10 тисяч відвідувачів.

Зараз ви читаєте новину «Музейники склали список коханих Врубеля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі