вівторок, 14 листопада 2006 17:43

Митницький видав спогади про свою дружину

Художній керівник Театру на Лівому березі Едуард Митницький відмінив творчий вечір з нагоди свого 75-річчя. Урочистості призначили в театрі на 29 листопада.

— Колеги хотіли зробити свято, — розказує Митницький "ГПУ". — Але в мене два роки тому померла дружина. Та й ситуація в країні така, що нічого святкувати.

Нещодавно він видав книжку, присвячену своїй дружині, дочці композитора Михайла Вериківського — Олені. Збірник спогадів та наукових праць називається "Леля". Книжку на 245 сторінок режисер із музикознавцем Ольгою Нєпосєдовою готували рік.

— Якби не моя дружина і не її батько, — розказує, — я не відбувся б. У Вериківських була інтелігентна родина. Я багато вчився, щоб не осоромитися.

Митницький вклав у книжку свою театральну премію Немировича-Данченка — 5 тисяч гривень. А частину грошей дав депутат Василь Калита.

У шлюбі з Оленою Вериківською режисер прожив 52 роки. Жінка померла 22 вересня 2004 року від хвороби серця. Кажуть, лікарі пропонували Олені операцію, та вона відмовилася.

— Тепер я затримуюся на роботі. Додому йти не хочеться, — Митницький опускає очі. — Учні Олени Михайлівни просять, щоб подарував їм хоч одну книжку. Але я двісті вже роздав, а в магазинах її не продаватимуть. У мене ж лишилась остання сотня примірників. Коли ми сказали Михайлові Вериківському, що одружуємося, він заплакав, — пригадує.

— Запитав лише, чи я люблю Олену. Мені було 21 рік, їй — 20.

Олена Вериківська півстоліття викладала гру на фортепіано у київському музичному училищі імені Глієра. Її учениця Валентина Лазаренко зараз працює в США, Всеволод Антонов — у Нідерландах.

Від шлюбу з Оленою Митницький має сина Дмитра. Коли той народився, режисер дав йому прізвище діда. Щоб продовжити знаменитий рід. Бо у композитора не було синів, тільки дві доньки. Зараз 48-річний Дмитро Вериківський грає на контрабасі в оперному театрі німецького міста Ґера. За кордон переїхав 17 років тому.

Митницький пригадує, як святкували золоте весілля — 50 років спільного життя: "Згадали про дату о дев"ятій вечора. Я приїхав до Олени на роботу. Її дві години не відпускали учні. Удома Леля сказала, щоб я вимкнув телевізор. Ми допізна сиділи на балконі і говорили".

Спогади до книжки "Леля" написали кіноактор Володимир Горянський, театральний режисер Олексій Лісовець, музиканти Жанна Колодуб, Олег Тимошенко та Михайло Чембержі.

Зараз ви читаєте новину «Митницький видав спогади про свою дружину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі