вівторок, 13 серпня 2019 06:16

Мітингували вже не проти НАТО, а за що-небудь їстівне

Мітингували вже не проти НАТО, а за що-небудь їстівне
Роман Івана Семесюка "Еволюція або смерть. Пригоди Павіана Томаса" отримає екранізацію. Стрічку знімуть за підтримки Держкіно. Фото: books.lutasprava.com

— В Україні не вистачає культових фільмів — щирих, справжніх, розважальних, — каже письменник, художник та музикант Іван Семесюк, 39 років. — Потрібні стрічки, які розійдуться на цитати, сформулюють меми (зображення, явища, відео або тексти, що швидко поширюються і набувають популярності. — ГПУ).

Фільм за романом Семесюка "Еволюція або смерть. Пригоди Павіана Томаса" став одним із переможців 11-го конкурсного відбору Державного агентства України з питань кіно. Отримає бюджетне фінансування в розмірі 22,6 млн грн.

Головний герой твору — українець Томас Якович Сирота 1991 року народження. Показаний у вигляді мавпи павіана, який втікає з цирку. Перероджується на різноманітних українців. Опиняється в тілі емігрантів, селян, політиків, бізнесменів, представників інтелігенції. Проживає їхні життя, за сюжетом.

— Павіан Томас — ровесник незалежності України. Поєднав у собі всі вади й переваги сучасного українця, — продовжує Іван Семесюк. Став співсценаристом екранізації. — Ця історія — ключ до самопізнання.

Книжка складається із 12 п'єс — перевтілень мавпи. Усі ввійдуть в екранізацію. Думаю, на основі навіть однієї з них можна розгортати широкоформатну історію.

Ось так починається одна з них: "Томас Якович Сирота, православний пенсіонер-сталініст із невеличкого райцентру в Луганській області, причвалав додому після чергового мітингу під райрадою. Цього разу мітингували вже не проти НАТО, а за що-небудь їстівне. На мітингу покушать не дали, ще й нагнали копняками під сраку якісь нечуйні новороси".

Кіно буде наповнено самоіронією. Воно про Україну та українців. Як себе сприймаємо й бачимо. Одне із завдань стрічки — витіснення застарілих російських і радянських кіноцитат.

Перемога в конкурсному відборі — це неочікувано. Держкіно має певну оптику, кому і на що виділяти кошти. Моя книжка, звичайно, патріотична. Але тут також є чорний гумор, сатира, брудна лайка.

Це фестивальне, авторське кіно, але водночас глядацьке — для широкої ауди­торії. Зараз ми на першому етапі виробництва. Готовий сценарій, є загальне бачення. Буде кілька знімальних локацій, зокрема закордонних. Якщо дія відбувається в Парижі, то все ж таки треба знімати Париж. Це буде міцне європейське кіно.

Зйомки стрічки "Еволюція або смерть. Пригоди Павіана Томаса" розпочнуться наступного року. Вихід картини заплановано на 2021-й. Режисерка — Ганна Третяк, 43 роки.

Зараз ви читаєте новину «Мітингували вже не проти НАТО, а за що-небудь їстівне». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі