пʼятниця, 18 серпня 2017 00:15

Микола Гоголь заздрив Тарасові Шевченку

Автор: Тетяна Морозюк
  Художниця Олена Вишневська малює головну героїню поеми Тараса Шевченка ”Катерина” на фестивалі ”Ше.Фест” у селі Моринці Черкаської області. — З дитинства співпереживала їй. Тому зобразила Катерину щасливою, — каже Олена Вишневська
Художниця Олена Вишневська малює головну героїню поеми Тараса Шевченка ”Катерина” на фестивалі ”Ше.Фест” у селі Моринці Черкаської області. — З дитинства співпереживала їй. Тому зобразила Катерину щасливою, — каже Олена Вишневська

— Навіщо нам Тарас Шевченко — бронзовий пам'ятник? Знаєте, коли його малювали в тій смушевій шапці — майже перед смертю. А до того він був такий, як на "ше.фестівських" футболках. Щасливий, усміхнений. Творив і любив красивих дівчат, — каже лідер групи "Світло" Богдан Буткевич, 33 роки. Він учасник фестивалю Тараса Шевченка "Ше. Фест". Учетверте відбувся на батьківщині Кобзаря в селі Моринці Звенигородського району на Черкащині. Цьогоріч гасло фестивалю: "Твоя країна — твоя боротьба".

— Найперше боротися будемо зі спекою, 35 градусів, — каже 25-річний Олександр Бабенко. У нього на плечах — рюкзак зі спальниками, поряд — складений намет. На фестиваль приїхав зі Звенигородки.

— Служу за контрактом у Пісках на Донеччині. За рік наперед домовлявся з командуванням за відпустку, аби потрапити сюди. 2016-го приїхати не вдалося. 2015 року був в охороні "Ше.Фесту", познайомився з ­дівчиною. Знову в Моринцях разом.

— Усе палатками заполонили. Скоро до моїх гарбузів доберуться, — говорить місцевий житель Василь Бабій, 55 років. На виступ черкаського рок-гурту "Сонце в кишені" прийшов у вишиванці.

На Просвітницькій галявині гості фестивалю слухають лекцію шевченкознавця Олени Данильченко про таємниці кохання Тараса Шевченка до Ганни — дружини поміщика Платона Закревського.

— Познайомилися з красунею 1843 року. Згадував її навіть на засланні. Присвятив Ганні поему "Святая". Підписав, що присвячує твір своєму єдиному коханню. Також їй — поема "Невольник". 21-річна Ганна Закревська була вдвічі молодша за чоловіка. Вже мала двох дітей — Гната й Олександру. Фліртувала з гостями на балу. Прикрашала вбрання квітами. Шевченко прохав у неї хоча б одну синю троянду з сукні. Поет Олександр Афанасьєв-Чужбинський за два роки побачив цю квітку у Шевченка вдома. Довго він зберігав її. 1845‑го Ганна Закревська народила доньку Софію. Дитина, яку так і не визнав її чоловік. У кількох дослідників вона — Софія Тарасівна Шевченко-­Закревська.

У розмові з читачами письменник ­Василь Шкляр згадав про ставлення ­Гоголя до Тараса Шевченка.

— Колись Микола Васильович сказав таке, що пробачити тяжко: "Я люблю Шевченка як земляка, як художника, але не сприймаю його віршів. У них більше дьогтю, аніж поезії", — розповідає Василь Шкляр.

— І писати нам усім треба на "общерусском язикє". І не лише малоросам. А й чехам, сербам. Після таких слів стає зрозуміло, чому один обрав шлях страдника, а другий жив у комфорті.

Доки Шевченко був у засланні в Середній Азії, Гоголь відпочивав в Італії на царській стипендії. Досліджуючи всі листи й рефлексії Гоголя, дійшов несподіваного висновку, — каже Шкляр. — Коли він так напівзневажливо говорив про Шевченка, то на рівні підсвідомості глибоко заздрив тому, хто зміг піти на таку жертву заради своєї нації. У ті часи, коли здавалося, ніякої надії на відродження України не було.

На "Художній галявині" малюють героїню шевченківської поеми — Катерину, кожен бажаючий може долучитися.

— 2016-го малювали Шевченка в образі зірки рок-н-ролу Елвіса Преслі, — розповідає художниця 28-річна Олена Вишневська. — Цьогоріч для хлопчика створюємо ­дівчинку. Радимо людям, куди який мазок накласти. Діти, дорослі, баби-діди — всі малюють.

— Хочемо, щоб наша Катерина була радісна, щоб у неї доля склалася добре. Матиме усмішку української Мони Лізи, — додає художниця Тетяна Слободян, 28 років.

У моринському будинку культури київський аматорський театр "Щ.Е.К" поставив власну п'єсу "Чужі сни" про еміграцію. Пара збирається виїжджати за кордон, сидять на зібраних валізах. Розмовляють про продаж квартири та квитки на літак.

Раптом чоловік каже, передумав їхати. Уві сні йому почали вчуватися українські вірші. Згадує, то поезії з шевченківського "Кобзаря" — про життя на чужині. "Не хочу, щоби наші діти бачили чужі сни", — пояснює нареченій.

Головними зірками на музичній сцені "Ше.Фесту" стали етно-рокери "Козак Систем".

До трьох чоловіків із дівчиною під сценою підходить охоронець. Формат свята безалкогольний, пояснює.

— Пиво не можна, а матюкатися зі сцени — нормально? — каже чоловік у смугастій тенісці. Вмикає на телефоні пісню "Наш маніфест", що на біс виконали "Козак Систем".

Тульський пряник та парєна рєпа,

Рассольник, пельмєшки та шапки із мєха,

Балалайки, медведі, застолья, раздолья,

"Аншлаг", "КВН", "Вечера в Подмосковье",

"Операция "Ы", "Ирония судьбы",

Восьме марта — цвєти, серіал "Менти",

Ходорковский, Навальный, Жириновский, Шойгу,

Михалков, Охлобыстин, Кобзон, Расторгуев,

ОРТ, НТВ, МТС,

На х… й пішли — от вам наш маніфест! — співає в ній лідер гурту Іван Леньо.

Фестиваль "Ше. Фест" відвідали майже 4 тис. людей.

Зараз ви читаєте новину «Микола Гоголь заздрив Тарасові Шевченку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі