понеділок, 23 лютого 2009 17:01

Міхіл Бортслап грав 20 хвилин на біс

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Голландський піаніст Міхіл Бортслап виступив  в Українському музичному театрі в Сімферополі та в залі столичної  консерваторії
Голландський піаніст Міхіл Бортслап виступив в Українському музичному театрі в Сімферополі та в залі столичної консерваторії

У минулі вихідні в столичній консерваторії грав голландський піаніст 42-річний Міхіл Бортслап. Йому акомпанували київський басист Аркадій Овруцький і барабанщик із Амстердама Сіріл Діректі. Посол США Вільям Тейлор, 61 рік, порівняв цей концерт із виступом у Києві Елтона Джона.

Міхіл Бортслап пише музику для кіно, видав книжку про мистецтво опери. Джаз грає з 4 років. 2003-го на замовлення арабського шейха створив першу арабську оперу "Авіценна". Її показував у прямому ефірі канал "Аль Джазіра". У Києві на концерті Бортслап зокрема грав б"ючи руками по струнах фортепіано.

Вільям Тейлор із дружиною Деборою прийшов на півгодини раніше, щоб побачити нову ковзанку на майдані Незалежності.

— Ми — шанувальники джазу ось із такого віку, — посол прикладає до пояса руку. — Я закохався в цю музику, коли послухав платівку із записом концерту Рея Чарльза. Бортслапа наживо слухатиму вперше. Його виступ я можу порівняти хіба що з приїздом сера Елтона Джона.

Посол сідає з дружиною у другому ряду. В залі аншлаг. Бортслап виходить на сцену з пляшкою води й рушником. Англійською вітається зі слухачами. За 5 хв. з"являються Аркадій Овруцький і Сіріл Діректі в чорному костюмі з краваткою й білих кросівках. Музиканти грають півтори години, потім іще 20 хв. на біс.

— Учора виступали в Українському музичному театрі в Сімферополі, — каже Овруцький, витираючи долонею піт із чола. — До Києва прилетіли сьогодні вранці. Наступного разу привезу в Україну американців. Кого — секрет! Хай буде інтрига.

Бортслап в Україні вперше. Він чотири дні жив у столичному "Президент-готелі". Побував на прийомі в посольстві Нідерландів. Щовечора гуляв Києвом.

— Ваше місто архітектурно трохи схоже на Відень, — каже Міхіл "ГПУ". — Перед приїздом знав про Україну, що там є "Динамо" і Ющенко. Бачу, що люди тут привітніші, ніж у Росії. От тільки звук у залі поганий.

Бортслап спускається у хол консерваторії. Там на розкладці продають його новий альбом "Ельдорадо" по 100 грн й футболки з назвою диска по 80 грн. Роздає автографи та фотографується з фанами.

— Такий високий! Два метри точно має, — каже чоловікові Олена, 25 років. Жінка на п"ятому місяці вагітності. Чоловік купив два квитки на концерт Бортслапа як подарунок для неї на День закоханих.

Олена ламаною англійською пояснює менеджерові музиканта, що хоче придбати його диск, але має лише 50 грн:

— Розумієте? Ноу джоб, ноу мані!

Менеджер, глянувши на Оксанин живіт, підходить до продавця й шепоче щось йому на вухо. Той бере в Олени 50 грн і дає їй диск.

— Мерсі! — каже жінка, ховаючи його у сумочку.

Зараз ви читаєте новину «Міхіл Бортслап грав 20 хвилин на біс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі