понеділок, 12 березня 2007 14:26

Михайло Мельник Шевченківську премію витратить на поїздку до Єгипту

Автор: фото: Укрінформ
  Михайло Мельник грає у виставі ”Мутації” за мотивами творів Федора Достоєвського
Михайло Мельник грає у виставі ”Мутації” за мотивами творів Федора Достоєвського

Понад 20 років тому Михайло Мельник, 49 років, заснував Театр одного актора "Крик" у Дніпропетровську. Минулими вихідними він отримав Шевченківську премію — 130 тис. грн — за виставу "Гріх". Ми зустрілися перед врученням у кав"ярні на Хрещатику.

— Коли я по ваших очах побачу, що вам нецікаво, розмова закінчиться, — попереджає. Дивиться у вікно й пригадує, що колись на цій вулиці грав на саморобній сопілці. Було це років 20 тому:

— Усім розказував, що створюю театр "Крик". Мені в капелюх накидали 365 рублів.

Як витратите премію?

— Відкладу на навчання 14-річного Ростислава й 6-річної Марти. Мені як художньому керівникові "Крику" держава платить 600 гривень, а як акторові — 580. У мене немає дачі, машини та банківського рахунку. Заплачу за квартиру, й лишається мізер. Ми з дружиною ніколи не були за кордоном. Навіть на море ніколи не їздили. Тепер я пообіцяв їй подорож до Єгипту.

Ви одружилися до створення "Крику"?

— Мій театр уже існував чотири роки. Мені було 33, їй — 19. Одного ранку я пішов снідати в кафе. За сусіднім столиком побачив Оксану. З першого погляду зрозумів, що ця дівчина буде моєю дружиною. Потім вона пішла до церкви. А за два місяці ми в цій церкві обвінчалися.

Уб"ю й поховаю себе на сцені

У вашій родині є актори?

— Ні. Батько був різьбярем, чудово грав на скрипці. З війни повернувся інвалідом — йому відірвало обидві руки. Попросив, щоб замість протеза йому між кістками вставили пензель. Став малювати і завдяки картинам прогодував і вивів у світ чотирьох дітей. А мати займалася господарством.

Звідки ви родом?

— Із глухого села на Сумщині, неподалік Хоружівки Віктора Ющенка. Світло у нас з"явилося, коли я був уже в третьому класі. Ми мали радіоточку й вечорами з мамою слухали радіовистави. Я тоді запевняв, що стану художником, пасічником або артистом. Але друг-актор порадив іти в театральний інститут. Мене взяли без проблем. По закінченні більшість однокурсників  повернулися до провінції. Я не захотів. А щоб не сказали, що амбіційний Мельник залишився у столиці, спочатку поїхав до Миколаєва, а потім до Дніпропетровська.

Чому ви звільнилися з Дніпропетровського музично-драматичного театру?

— Я не люблю переконувати когось у своїй правоті. Простіше винести на сцену опудало чи манекена. Вони з тобою точно не сперечатимуться.

Розповідає, що незабаром поставить виставу за оповіданням Федора Достоєвського "Сон смешного человека":

— Уб"ю й поховаю себе на сцені.

Каже, що пишається образом матері у спектаклі "Гріх".

— Коли людину збиває машина, її тіло на землі обводять білою крейдою. Щось подібне зробив і я. Взяв іконку якоїсь святої, збільшив картинку й обвів її абрис на сцені. Якби поклав живу жінку, у глядача менше щеміло б серце.

Мельник також зробив постановку "Парфумер" за однойменним романом німецького письменника Патріка Зюскінда.

Ваш Зюскінд — данина моді?

— Ви про фільм? Так, я його дивився! Тільки виставу за цим романом я поставив 12 років тому. Тоді нікому й не снилися мелодраматичні екранізації! Моя вистава краща й страшніша. Якось під час цієї вистави в моїх руках над головою розірвався акваріум. Кров залила руки. Глядачі подумали, що так треба. А мене з-за лаштунків забрала "швидка".

1957, 18 травня — Михайло Мельник народився в селі Беєве-Комуна на Сумщині
1982 — закінчив театральний інститут імені Карпенка-Карого
1982–1986 — актор Дніпропетровського театру імені Шевченка
1989 — засновує Театр одного актора "Крик"
2005 — народний артист України
2007 — Шевченківська премія
Має премію імені Леся Курбаса та орден Святого Володимира

Зараз ви читаєте новину «Михайло Мельник Шевченківську премію витратить на поїздку до Єгипту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі