вівторок, 14 лютого 2006 18:06

"Мертвий півень" ожив

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Михайло Барбара каже, що йому добре і в Харкові, і в Києві, і у Львові
Михайло Барбара каже, що йому добре і в Харкові, і в Києві, і у Львові

Із фронтменом "півнів" Михайлом Барбарою, 34 роки, ми зустрілися у київському клубі "Бабуїн". Співак приїхав до столиці на один день — на концерт пам"яті Героїв Крут. Був у картатому светрі і джинсовій куртці. Коло стола на підлозі поставив джинсовий рюкзак, з якого було видно помаранчевий шарф.

— Історія диска довга, — розповідає Михайло. — Композиції для нього створені за збіркою Юрка Андруховича "Пісні для "Мертвого півня". Він довго її писав. Колись, читаючи частину цих текстів, я казав: "Ну давай вже почнемо щось робити". А він: "Дам, але після того, як буде збірка". Юрко поштою надіслав мені тексти десь за півроку до її виходу. І два з половиною роки я з ними фантазував. У диску — 10 пісень з тої збірки й одна на текст, написаний раніше.

Надпивши "Чернігівського", Місько — так Барбару називають музиканти та шанувальники групи — продовжує:

— Зараз група розкидана по всій Україні. На початку січня ми зібралися у Харкові й записали на студії диск. Раніше збиралися у Львові або в Києві. У Харкові записували не тому, що я там тепер живу, а тому, що там хороша студія. Та й хотілося вирвати всіх зі звичного середовища, щоб не було якихось буденних клопотів.

У збірці Андруховича "білі" вірші, без рими. І ми експериментували з ними. Якісь римовані приспіви там, звичайно, є, але ті пісні я би назвав швидше за все медитаціями. Вони різні за стилем — є навіть блюз і хіп-хоп.

Диск ще не готовий. Треба то все перемішати і зробити таким, щоб стало легким для перетравлення, — пояснює Барбара.

"Мертвий півень" з"явився у Львові 1989 року. Вперше група виступила через рік — на фестивалі молодіжної урбаністичної культури "Вивих". Група була лауреатом фестивалів "Червона рута", "Альтернатива", "Марія". 1994 року в німецькому Нюрнбергу їх визнали кращими на фестивалі "Bardentreffen". Через чотири роки Львівська мерія відзначила "Мертвий півень" як кращу рок-групу міста.

Тепер "півні" живуть у різних містах і разом збираються лише час від часу. У Харкові мешкають барабанщик Сергій Балалаєв, 22 роки, і Барбара. Там він грає у театрі "Арабески". Зі Львова записувати диск приїхали 40-річний басист Олег Сук, якого називають Джоном, і гітаристи 37-річний Юрко Чопик та 22-річний Мар"ян. Олег має свій музичний проект, а Чопик — "Видавництво Старого Лева". Роман Чайка, 36 років, працює у Києві на "П"ятому каналі".

Ще одна учасниця групи — Ярина Якуб"як, 34 роки, цього разу з "Півнями" не співала.

— Ярка буде на наших концертах. Зараз вона живе у Львові і працює на радіо, — каже Місько, затягуючись черговою цигаркою.

З новою програмою "Мертвий півень" вирушить у тур містами України.

— Це будуть виступи не у Палацах спорту, а в клубах, — розповідає Барбара. — Розпочнемо його зі Львова, буде кілька концертів у Києві, Харкові, Дніпропетровську.

Як би ти сам зараз охарактеризував "Мертвого півня"? — запитую.

— Це колекція монстрів. Ми час від часу збираємося разом і знову розбігаємося.

Скільки ще проживе "Мертвий півень"?

— Півні двічі не вмирають, — регоче Барбара. — "Мертвий півень" — то назавжди. Навіть старими пердунами будемо виходити на сцену і грати. Може, щось інакше, але будемо.

Якби постав вибір: "Арабески" чи "Мертвий півень", то що обрав би?

— Не думаю, що такий вибір коли-небудь може з"явитися, — серйознішає Місько. — Такого навіть не можу собі уявити. За своєю суттю я актор, який часом грає роль музиканта, співака, журналіста. "Арабески" — то дивовижне поєднання непоєднуваних речей. Для виходів на сцену з "Мертвим півнем" мені дуже допомагають щоденні заняття у театрі з руху, мови, танцю, вокалу.

Навіть старими пердунами будемо виходити на сцену і грати

З "Арабесками" Барбара почав працювати 2001 року.

— Якось ми говорили з режисером театру Світланою Олешко: чи не зробити нам щось разом, — пригадує. — Через кілька місяців вона подзвонила і запропонувала приїхати подивитися на сценарій нової вистави. Його написав поет Сергій Жадан. Мені сподобалося. У вертепі "Щасливого Різдва, Ісусе" я зіграв головну роль. Думав, що — все, вистачить, а воно затягнуло. Таки добре бути на сцені, — задоволено всміхається.

Він мріє знятися у художньому фільмі, а ще — зняти кіно самому. Окрім того, перекладати американських та польських авторів.

— Але тоді, коли з"явиться більше часу і буде бажання довго сидіти на місці. А поки що я живу в поїздах, — каже він. — Мені добре і в Харкові, і в Києві, і у Львові. Ніби різні міста, а часом виходжу на вулицю і не розумію, у якому з них я. Є якісь подібні вулички, атмосфера.

Прощаємося. Місько вкотре тягнеться по цигарку і допиває своє пиво. Газету з інтерв"ю просить надіслати до Харкова:

— Все-таки зараз я там проводжу найбільше часу.

1971 — народився у Львові
1989 — разом із колегами створив гурт "Мертвий півень"
1993 — став Академіком Бу-Ба-Бу (премію присуджують за кращий вірш року)
1994 — закінчив факультети прикладної математики та української філології Львівського університету
2000 — разом з однодумцями створив радіо "Ініціатива" у Львові
2001— актор театру "Арабески"

Зараз ви читаєте новину «"Мертвий півень" ожив». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі