вівторок, 11 жовтня 2011 00:00

Матіос плакала над новою книжкою

Автор: фото з сайта www.vsiknygy.net.ua
  Нова книжка Марії Матіос ”Армагедон уже відбувся” вийшла у львівському видавництві ”Піраміда” накладом 10 тисяч примірників
Нова книжка Марії Матіос ”Армагедон уже відбувся” вийшла у львівському видавництві ”Піраміда” накладом 10 тисяч примірників

— Ця книжка дуже гаряча. У ній буде об що спекти губи, — каже письменниця Марія Матіос, 51 рік. Вона презентувала у столичній книгарні "Є" нову повість "Армагедон уже відбувся". Твір вийшов у львівському видавництві "Піраміда" 10-тисячним накладом. Має 112 сторінок, коштує 44 грн.

— Її було важко писати. Хотілося у 100 сторінок вкласти трагічну людську долю. Повість вийшла дуже густа, — каже авторка. — Показала історичну драму через драму простої людини.

Головний герой Іван Олексюк замолоду вбив чоловіка і був засуджений. Через це мучиться все життя.

— Я уважно живу і все бачу. Всі події реальні, відбулися у Львові. Позбирала персонажів так, що їх не впізнають навіть добрі друзі. Це історія морального падіння однієї сім'ї. Головний герой Іван Олексюк — негідник. Я його не любила, доки не почала розуміти. Перекрутила героя через себе, як крізь м'ясорубку, і стала його адвокатом. Намагалася показати, що в кожної людини є багато затаєної правди. Кожен із нас потребує адвоката. Не платного, а безкоштовного. Деякі моменти з життя цієї родини викинула, бо пошкодувала читача. З ними книжка була б страшніша. Під час роботи над книжкою плакала один раз. Коли писала листа до Івана від його дочки з Греції. Не могла уявити себе на її місці. Основне в листі те, що ніхто нікому нічого не винен, окрім совісті.

"Армагедон уже відбувся" з полиць розбирають за 20 хв. Стають в чергу по автографи.

— На презентації почала читати повість і зразу ж стала плакати, — жінка у діловому костюмі вручає Марії Матіос букет жовтих троянд. Та цілує її в щоку, ставить підпис на примірнику.

— На Форумі видавців у Львові загалом роздавала автографи 16 годин, — згадує письменниця. — Довелося скоротити свій підпис утричі, щоби вдовольнити всіх охочих. Одна жінка обурювалася, чому не ставлю під підписом дати. Пояснила, що маю всього 30 хвилин і 10-метрову чергу. А потім підійшла молода дівчина. Сказала, що її звати Петрунелла. Почала питати, звідки вона. Виявилося, що вона з Рівного. Батьки її так назвали, бо народилася на Петра і Павла.

Книгу ілюстрував львівський художник Сергій Іванов.

— Він оформлював усі мої видання. Захотіла працювати з ним, коли побачила каталог його робіт. Подзвонила і спитала: "Як ти можеш малювати те, про що я пишу?". Сергій ілюстрував 12 моїх книжок. Два мої твори англійською мовою, які нещодавно вийшли в Австрії, — теж його робота.

Зараз ви читаєте новину «Матіос плакала над новою книжкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі