пʼятниця, 16 листопада 2007 15:24

Ліз Тейлор продали за 23 мільйони доларів

14 листопада — найвдаліший день у історії аукціону "Крісті" в Нью-Йорку. Там продали картин на суму $342 млн. Одне з найдорожчих полотен "Ліз" збули за $23,6 млн. Це портрет британської актриси Елізабет Тейлор.

Його написав 1963-го художник Енді Ворхол, справжнє ім"я — Андрій Варгола. Його батьки були вихідцями з лемківського села Микове, яке нині належить Словаччині. На торги полотно виставив британський актор Х"ю Ґрант. Він купив картину 2001-го за $15 млн. Продати вирішив, бо збанкрутів. Х"ю продюсував фільми "Найвища міра" та "Блакитноокий Міккі". Стрічки провалилися в прокаті. За картину "Ліз" актор хотів $35 млн. Але покупців знайшлося лише двоє, торгувалися вони неохоче, тому лот продали дешевше.

Рекорд аукціону — картина "Без назви. Червоний, блакитний, оранжевий" російського художника-абстракціоніста Марка Ротка. Полотно, написане 1955 року, невідомий колекціонер придбав за $34, 4 млн.

— Зараз на заході дуже великий попит на російське мистецтво, — каже "ГПУ" 70-річний київський мистецтвознавець Дмитро Горбачов. — Ротко належить до двадцятки кращих художників XX століття. За десять років його полотна будуть коштувати утричі дорожче.

Зараз ви читаєте новину «Ліз Тейлор продали за 23 мільйони доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі