середа, 14 червня 2006 15:22

Лірник пише казку про Махна

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Олександр Власюк розповідає казки прямо на березі Дніпра
Олександр Власюк розповідає казки прямо на березі Дніпра

У Києві, в Гідропарку, біля корчми "Очеретяний кіт" презентували два нові диски з казками 40-річного Олександра Власюка, відомого як Сашко Лірник, — "Химерні оповіді" та "Казки для дітей і дорослих".

Свої диски Сашко Лірник продає прямо на дніпровському пляжі навпроти Лаври. На піску стоїть стіл, накритий бордовим килимом з чорно-білими візерунками. Казкар відкриває багажник червоного "Гольфа", дістає звідти два картонні ящики зі своїм крамом, сідає за стіл і готується роздавати автографи. Коштує один диск 25 гривень.

— Першу казку — про оленя, якого не могла догнати стріла, я написав ще в п"ять років, — розповідає Лірник. — Затягали тоді по комісіях як дитину-феномена.

Власюк у вишиванці, білих брюках і світлих туфлях. Волосся стягнуте шкіряним паском на лобі.

Казки Лірника вперше вийшли 2003-го.

— Заробили на диск із жінкою самі, — пригадує він. — Я — будівельник, Леся — дизайнер, працювали ціле літо.

38-річний бізнесмен Владислав Кириченко прилетів до Києва з Москви. Він збирається видати в Росії диски з українськими казками.

— Якщо будемо без збитків — уже добре, — каже він.— Коли моїй 8-річній доньці було три роки, я не міг знайти навіть у Києві жодного україномовного диска. Зараз із цим краще.

Кириченко має бізнес в Росії та Америці. Утримує в Москві українську недільну школу. Питаю, чи має стосунок до "українського культурного центру" на Арбаті.

На ці гроші можна москалів завалити книжками про Бандеру

— Його директор видає за державний кошт книги і в кожній пише, що є такий Кириченко, який шкодить українській справі, — іронічно зауважує Владислав. — Україна має в центрі Москви будинок вартістю 40 мільйонів доларів. Якщо здати його в оренду, на ці гроші можна всіх москалів завалити книжками про Бандеру. А там раз на тиждень збираються пенсіонери, які слухають негрів, що співають російською мовою про "колокольчики".

Власюк пригадує, що 15 років теж провів у Мурманську, після закінчення Одеського морського університету. Там створив українське земляцтво.

— Діти народилися, треба було до мови привчати, — пояснює.

У Мурманську Лірник почав писати казки.

— Коли ми почули Сашка, просто одуріли від захвату. Особливо коли він про відьом розповідає, ця тема нам дуже близька, — говорить 38-річний письменник Віталій Капранов. — А познайомилися випадково, на вулиці.

Капранов тримає в руках подаровані диски і плакат з автографом.

Власюк розповідає, що хист йому дістався від батька:

— Колись збирали ми в саду груші, а тато розповідав правдиві історії про єврея Лейбу і Пудика. То були реальні люди, а я їх потім у свою казку вставив. Будуть і казки про Махна, про мого діда Микиту і прадіда Михтода.

Олександр хоче передати своє вміння 6-річному синові Івану.

Хлопчик у вишиваній сорочці й брунатному вельветовому костюмі збирає хмиз для вогнища. Каже, що сам ще не вирішив, ким хоче стати: казкарем чи астрономом.

Зараз ви читаєте новину «Лірник пише казку про Махна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі