понеділок, 22 лютого 2010 17:35

Лесь Подерв"янський виставив дев"ять картин

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Художник Лесь Подерв’янський показує відвідувачам столичної галереї ”Колекція” свої роботи. Праворуч — директор харківського видавництва ”Фоліо” Олександр Красовицький. У ньому  друкують літературні твори Подерв’янського
Художник Лесь Подерв’янський показує відвідувачам столичної галереї ”Колекція” свої роботи. Праворуч — директор харківського видавництва ”Фоліо” Олександр Красовицький. У ньому друкують літературні твори Подерв’янського

До 10 березня в столичній галереї "Колекція" триває виставка "Герої" художника й письменника Леся Подерв"янського, 57 років. Показують дев"ять його полотен.

— Мене часто запитують, що я хотів сказати своїми роботами, — каже, не випускаючи з рук келих шампанського. — Щоб не пояснювати, я детально описав, що відбувається на кожному полотні, і повісив поруч.

Художник 59-річний Петро Гончар розглядає виставку, склавши руки за спиною. Каже, сподобалася картина "Солдат і відьма". Полотно має сіре тло. Крізь нього прозирають контури персонажів, між якими лежать карти.

— Намагаюся не розгадувати художніх робіт, як ребус. Але коли прочитав пояснення автора, зрозумів його задум. "Відьма-гадалка нагадала солдатові смерть. Сум огортає обох, відьму — тому що бреше, солдата — тому що не вірить".

На колінах письменника 62-річного Богдана Жолдака бавляться двоє дівчат.

— Попросили за онуками пригледіти, — пояснює.

Його донька — директор галереї.

— Лесь більше відомий як автор гротескових п"єс, написаних народною мовою без купюр, — говорить Богдан Жолдак. — Із дитинства він готувався стати ентомологом — дослідником комах. Усі його літературні персонажі трохи схожі на комах, потворних і дивовижних. Живопис теж нагадує крила метеликів.

Виставку Лесь Подерв"янський готував майже рік. Найстаріша картина — "Солдат і відьма" — написана 2001-го, зберігається у приватній колекції. Роботи "Вісім перетворень", "Рожева курява 2", "Ніч конкістадорів", "Племінник" художник створив торік.

Вісім полотен продаються. Їхня вартість від $10 тис. Із 11 березня виставку показуватимуть в одеській галереї NTART.

Зараз ви читаєте новину «Лесь Подерв"янський виставив дев"ять картин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі