четвер, 19 листопада 2020 06:31

Козак — це не герой реклами вареників, із вусами в сметані

Автор: CINEMA.IN.UA
  На ­острові Хортиця поблизу ­Запоріжжя ­знімають серіал ”Козаки. ­Абсолютно ­брехлива історія” про Запорозьку Січ ХVI століття. Режисер стрічки — Олександр Березань
На ­острові Хортиця поблизу ­Запоріжжя ­знімають серіал ”Козаки. ­Абсолютно ­брехлива історія” про Запорозьку Січ ХVI століття. Режисер стрічки — Олександр Березань

— Захищала свою хату, відбивалася від загарбників лопатою, — каже акторка Лариса Руснак, 58 років, зіграла знахарку Оксану в серіалі "Козаки. Абсолютно брехлива ­історія".

Дія фільму відбувається на Запоріжжі наприкінці XVI ст. Головний герой — вихований шляхтичем селянський хлопець Іван. Краде коштовності в московського царя, щоб викупити матір із турецького полону. Серед награбованого була магічна сережка — запорука непереможності російської влади. Ховаючись від переслідувача, Іван губить прикрасу. Вона потрапляє на Запорозьку Січ. Тепер має поцупити сережку в козаків. Тим часом на Хортиці наближаються перевибори отамана, за сюжетом.

Роль Івана виконав 33-річний Юрій Дяк. Мали по три тренування на день — із каскадерами, в тренажерній залі. Вчилися їздити верхи, стріляти з лука, метати ножі й битися на шаблях. Кошового зіграв Остап Ступка, 53 роки.

Сцени на Січі знімали на острові Хортиця та в столичних павільйонах. Київське водосховище у стрічці стало берегом Чорного та Азовського морів. Пошили 160 костюмів. За кілька місяців до зйомок купили та видресирували бика Семена. Живе в січового кухаря, який випробовує на ньому настоянки.

— Мій образ під час роботи над серіалом змінювався, — продовжує Руснак. — Героїня набувала нових рис. Не тільки опікується двома синами, бо чоловік загинув від руки російського боярина. Вона войовнича. Бій з ляхами ставили без дов­гих репетицій і дублерів.

Зазвичай мати — тиха жінка. Хоча Оксана має справу з травами, то й темперамент відповідний. Відчайдушна, хитра, таємнича. Вийшов об'ємний образ українки, яка може все — битися, кохати, лікувати.

Що переносите від себе до героїні?

— Себе. Завжди ­думаємо, що ми хороші. А як доходить до справи, проявляється таке, що не очікуєш. Я в житті не б'юся. Але була близька до ­цього, коли мого ще маленького сина в школі образив батько однокласника. Це був перший клас, після уроків малий одягнув сіру куртку. А це був не його одяг. Сину сказали, що вкрав. Прийшов додому з очима, повними сліз. У ту мить думала, що буде попіл із людини, яка могла таке сказати про мою дитину. Коли прийшла у клас, той чоловік одразу почав вибачатися й виправдовуватися. Чи то я була такого кольору, чи відчув, що йому буде непереливки.

Які стосунки склалися на майданчику?

— Раніше, коли працювала над російськими проєктами, приїжджали московські актори з такими носами задертими. Зверхні, нахабні, противні. А зараз усі свої, між нами немає понтів.

Чим найцікавіший серіал?

— Героями, які нам так потрібні. Йдуть до мети, не втрачаючи честі, відчуття справедливості. На жаль, моє покоління виховувалося в радянські часи, були позбавлені своїх. Українців показували як селюків.

— У нас не історичний серіал, а пригодницька комедія, — розповідає продюсерка Оксана Іванюк, 47 років. — Немає прив'язки до конкретних особистостей або подій. Але намагалися якомога правдивіше показати життя, без поширених міфів. Наприклад, у той час українці не ходили щодня у вишиванках. Україну показуємо не злиденною, а землею, на якій живуть життєрадісні авантюристи й навіть трохи бешкетники. Відмовилися від штампа, що козак — герой реклами вареників, із вусами в сметані й солідним пузцем.

Прем'єра стрічки відбулася 17 листопада на телеканалі ICTV. Має 12 серій.

Зараз ви читаєте новину «Козак — це не герой реклами вареників, із вусами в сметані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі