вівторок, 30 жовтня 2018 00:35

Князь Данило Галицький переодягався у вояка і воював

Автор: ФОТО надане PR-компанією ”Дель Арте”
  Головну роль у історичному бойовику ”Король Данило” грає каскадер із Запоріжжя Сергій Ярмошенко (праворуч). До кіно 18 років виступав у кінному театрі на острові Хортиця
Головну роль у історичному бойовику ”Король Данило” грає каскадер із Запоріжжя Сергій Ярмошенко (праворуч). До кіно 18 років виступав у кінному театрі на острові Хортиця

— У XIIІ столітті Україна не була безформна, якою її малювали в Радянському Союзі. Це була європейська держава, яку боялися та поважали, — каже режисер Тарас Химич, 42 роки. Знімає історичний бойовик "Король Данило" про правителя Галицько-Волинського князівства, згодом — короля Русі Данила Галицького. Фільм ітиме в українському прокаті з 22 листопада.

1238-го Галицький нападає на замок у Дорогочині на території тодішнього Королівства Польского, за сюжетом. Бере в полон магістра лицарського ордену Добжинських братів. Той переконує князя разом протистояти навалі монгольського хана Батия.

— Це неісторичний фільм, у ньому багато художньої вигадки, — продовжує Химич. — У літописах можна знайти різні свідчення про життя Данила Галицького, його оточення. Шукали не стільки історичні факти, скільки спогади про особистість і характер Галицького. Це не просто князь, який сидить на троні. Ходив у бої з військом. Вдавався до тактичних хитрощів: у таємні поїздки переодягався у звичайного вояка, їхав із невеликим супроводом. Приймав нестандартні рішення. Наприклад, вирушив на переговори до монгольського хана за кілька тисяч кілометрів. Ризикував життям, бо на шляху могли підстерегти дикі племена.

Галицький утримував князівство під своєю владою, борючись із Батиєм, Тевтонським орденом. А всередині держави на владу зазіхали ­бояри.

Ситуація постійно змінювалася. Від дружби до війни був один крок. Сьогодні ви союзники, завтра — воюєте один проти одного. Треба було виживати, не знаючи, хто твій ворог.

Більшість сцен зняли в передмісті Львова. Побудували декорації, що відтворюють середньовічне місто Холм. Було столицею Галицько-Волинського князівства, зараз розташоване на території Польщі. Звели копію Холмського замку — резиденції Галицького. Консультувалися з істориками й архітекторами, як споруда могла виглядати. Від справжньої залишився сам фундамент. Невдовзі після смерті Галицького дерев'яний замок знищила пожежа. Для фільму його копію будували тернопільчани. Не вірили, що це для кіно. Думали, що зводять ресторан або готель.

У стрічці відтворили багато бойових сцен. Хвилину екранного часу могли фільмувати тиждень. Задіяли 40 каскадерів. У ковалів замовили 100 мечів. Працювали за світлинами архео­логічних знахідок XIIІ ст.

Данила Галицького зіграв каскадер 38-річний Сергій Яромошенко із Запоріжжя. Це його перша головна роль у кіно.

Зараз ви читаєте новину «Князь Данило Галицький переодягався у вояка і воював». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі