четвер, 10 липня 2008 17:50

Книгарень в Україні має побільшати уп"ятеро

Кабінет Міністрів хоче збільшити кількість книгарень в Україні. Уряд ухвалив розпорядження, в якому зазначено, бажано, аби на кожні 20 тис. населення припадала одна книгарня площею 100 кв. м. У містах із населенням 5–10 тис. має працювати один відділ торгівлі, а в селах — книжковий кіоск.

— Ініціатива непогана, — каже видавець Дмитро Капранов, 40 років. — Бо нині одна книгарня доводиться на сто тисяч людей. Але це розпорядження не є обов"язковим для виконання, на нього всі плюватимуть. Якщо місцеву владу зобов"язали б збільшити кількість книготорговельних точок, то принаймні перестали б закривати існуючі магазини. Чиновник подумав би: "Мені ж треба здавати звітність, то нехай ця книгарня лишається для галочки".

Голова прилуцької організації "Просвіти" 29-річна Орися Григоренко вважає, що недостатньо набудувати книгарень у маленьких містечках.

— У провінції про сучасну українську літературу майже нічого не знають, — каже жінка. — Якщо й читають, то Донцову і їй подібних. Ми в Прилуках за останній рік провели декілька книжкових ярмарків, привозили письменників, створювали шум навколо них. Читачі мусять мати доступ до цих книжок, ті мають лежати на книжкових полицях. Навіть незважаючи на те, що жоден прилуцький бібліотекар не порадить відвідувачу прочитати Забужко чи Жадана.

Зараз ви читаєте новину «Книгарень в Україні має побільшати уп"ятеро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі