четвер, 12 червня 2008 19:03

Кірі Муратовій у Парижі дорікнули "чорнухою"

Тижневий фестиваль "Дні українського кіно" 10 червня завершився у столиці Франції Парижі. На ньому показали 16 вітчизняних стрічок. Із них — шість короткометражок, чотири картини в програмі "Класика українського кіно".

— Французи не могли повірити, що в такій великій країні, як Україна, знімають так мало фільмів. Запрошували приїхати за півроку з новою програмою, — розповідає директор кінофестивалю "Молодість", один із організаторів "Днів українського кіно" Максим Ільяшенко, 27 років.

Урочисте відкриття відбулося в Українському культурному центрі Парижа. У цій триповерховій будівлі колись мешкали зірки французького кіно Ален Делон і Ромі Шнайдер. 80-річний актор Робер Оссейн, що має українське коріння, прийшов навіть зі зламаною ногою. А керівник групи "Спейс" Дідьє Маруані, який багато разів гастролював нашою країною, зізнався, що хотів би написати музику для української стрічки.

— Виконавець ролі кумедного комісара Жобера в фільмі "Таксі" Бернар Фарсі мав у театрі неподалік грати спектакль, але час перед виставою теж вирішив провести в Українському культурному центрі, — хвалиться Ільяшенко. — Для нас стало несподіванкою така увага. Півроку тому в Парижі були "Дні російського кіно", і ми думали, що до нас так само всі прийдуть тільки на фуршет. Але сеанси цілий тиждень проходили при аншлагах.

Фільми показували в кінотеатрі "Ля фільмотек", розрахованому на 100 глядачів. Квитки на сеанси коштували сім євро. 73-річна Кіра Муратова представила в Парижі торішню короткометражку "Лялька" і свій повнометражний режисерський дебют 1967 року "Короткі зустрічі" із Володимиром Висоцьким і Ніною Руслановою. А після показу її останньої стрічки "Два в одному" глядачі засипали режисерку запитаннями й не відпускали годину.

— Якась пані з діаспори поцікавилася, навіщо вона показує таку "чорнуху". Мовляв, треба знімати більш виховне кіно, — продовжує директор "Молодості". — "Я таке вислуховувала протягом усього періоду існування Радянського Союзу", — відповіла Кіра Муратова. Французи ж порівнювали її стрічки з авангардом Люїса Бонюеля.

Роман Балаян, 67 років, на "Днях українського кіно" представив свій фільм 30-річної давнини "Бірюк" і передостанню роботу "Світла ніч".

— Діаспорі не сподобалося, що картини Балаяна російською мовою, — каже Ільяшенко. — Ми пояснили, що "Світла ніч" знімали за російські кошти, але в Україні. А французи на це: ми теж робимо багато стрічок у Тунісі, бо там дешевше, але ж вони не стають від того туніськими.

"Дні українського кіно" в Парижі став першим фестивалем вітчизняних фільмів за кордоном. Цього року подібні заходи відбудуться в Польщі, Росії та Німеччині.

Зараз ви читаєте новину «Кірі Муратовій у Парижі дорікнули "чорнухою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі