четвер, 21 квітня 2022 00:05

"Казус із картиною Анатолія Криволапа показує культурний рівень загарбників"

"Казус із картиною Анатолія Криволапа показує культурний рівень загарбників"
Олег Скрипка розповів про пограбування солдатами РФ. Фото - Gazeta.ua

"Російські орки-мародери вломилися і жили на моїй дачі. Загадили й пограбували. Так швидко тікали, що забули шкарпетки та квашені огірки, теж украдені", — розповідає в інстаграмі лідер гурту "Воплі Відоплясова" Олег Скрипка, 57 років.

З українськими військовими приїхав у свій будинок у селі Козаровичі Вишгородського району на Київщині. Живе тут лише влітку. Побачив потрощені меблі. З хати винесли навіть матрац, але залишили картину Анатолія Криволапа — найцінніше, що було в домі.

Відео Олег Скрипка записав українською та французькою мовами. Впродовж тривалого часу жив у Франції, має там багато друзів і прихильників. Через соцмережі пояснює ситуацію в Україні.

Анатолій Криволап — найдорожчий художник України. 2013-го на аукціоні в Лондоні його картину "Кінь. Ніч" продали за $186 тис.

— Казус із полотном Криволапа показує культурний рівень загарбників. А з іншого боку — це надихаюча історія про незнищенність українського мистецтва, — каже видавець і галерист, близький товариш Анатолія Криволапа 59-річний Юрій Комельков.

Розповідає історію його картини "Весна, весна, весна".

– 2016-го реалізував проєкт "Ukraine. The Best. ("Україна. Найкраще". — ГПУ) Культурний простір від А до Я", — продовжує Комельков. — Виходила книжка, досі є сайт. Містить 123 короткі життєписи українських письменників, музикантів, художників, скульпторів, фотографів, акторів, режисерів, мистецтвознавців. Це палітра сучасної української культури.

Завдання було не лише представити читачам наших митців, а й познайомити представників різних напрямків одне з одним. Щоб закріпити успіх, запросив усіх зробити щось разом. На презентації в "Музеї історії Києва" хореограф Раду Поклітару поставив мінібалет "Танок пензлів", музику до нього написав Дмитро Шуров. Показали спеціально відзняте динамічне відео з Анатолієм Криволапом про створення його шедеврів.

Наприклад, не всі учасники експертної ради хотіли включати в проєкт Джамалу. Я наполіг. І того року співачка перемогла на Євробаченні. Наша презентація відбулася за кілька днів після музичного конкурсу. Анатолій Криволап подарував співачці один зі своїх кримських пейзажів. Художника того ж вечора вдалося познайомити з моїм давнім другом Олегом Скрипкою. Криволап зізнався, що любить його пісню "Весна". Музикант запросив художника на свої "Вечорниці". Анатолій відвідав цей камерний захід Скрипки і тоді ж подарував йому свій весняний пейзаж. Вони дружать. Олег часто навідується на Закарпаття, де займається виноробством, заїжджає до художника в майстерню.

Зараз Анатолій Криволап перебуває в Засупоївці поблизу Яготина. Нікуди не тікав із Київщини. Активно допомагає, дає кошти на гуманітарні потреби.

10 квітня Олег Скрипка виступив у столичному торговельно-розважальному комплексі біля станції метро Героїв Дніпра.

— Треба рухатися далі, жити. Люди повертаються до Києва. Захищаємо зараз Україну і для того, щоб звучала наша українська пісня. Якщо піднімаємо дух, то й перемога буде ближче, — каже Скрипка.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «"Казус із картиною Анатолія Криволапа показує культурний рівень загарбників"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі