вівторок, 07 жовтня 2008 16:06

Кароль Беллаїш знімала Кетрін Деньов

У столичному парку Тараса Шевченка просто неба виставили 18 фотокарток зірок сучасного французького кіно.

Організувало виставку французьке посольство в Україні. На ній представлені роботи фотографів журналу Cahiers du cinema Кароль Беллаїш та Фредеріка Полетті. На знімках у домашніх умовах та на вулиці зображені актори Катрін Деньов, Девід Лінч, Гійом Депардьє, Ізабель Юппер, Жан-Люк Годар та інші. Виставка триватиме до 9 жовтня.

На центральній алеї парку встановлено дев"ять стендів. З обох боків фотокартки зірок французького кіно. Біля стендів зібралося 10 людей — студенти, матері з дітьми, пенсіонери.

— Не чіпай ручками, бо звалиш, — каже жінка. — Дивися, які гарні дяді і тьоті. От виростеш — і теж такою станеш.

Дитина починає голосно плакати.

61-річний Олександр Іванович обурюється, що на фотокартках зірки курять:

— Кругом і всюду реклама сигарет... Беспредел! Хотят нас всех скурить, споить и отправить в рабство.

Решта відвідувачів дивляться фотокартки мовчки. Біля робіт прогулюються автори — Кароль Беллаїш, у бордових сукні та туфлях, і Фредерік Полетті, у строгому костюмі без краватки. Фредерік жваво жестикулює, усміхається, підморгує дітям. Обоє через перекладачку розповідають, як щойно гуляли Хрещатиком.

— Сюди ми добралися ногами, бо у вас такі великі пробки, — каже російською Фредерік.

— Ця фотовиставка — це вікно, відкрите в світ, — додає Кароль.

Фотографією та кіно вона захоплюється з 13 років. Якось на кінофестивалі Беллаїш замовили 40 фотопортретів. На кожен із них дали не більше 5 хвилин. Хвилювалася, коли знімала Катрін Деньов — улюблену актрису.

— Спершу я сфотографувала доньку Деньов. Та показала матері фотокартки, і Катрін також захотіла сфотографуватися. Але зустріч довго відкладала через зайнятість. Зйомка відбулася за рік, 2004-го. Перед фотосесією я розповідала Деньов, з яким захопленням дивилася фільми з її участю. Вона розчулилася. Тому фото вийшли живі та суперові.

Кароль каже, коли потрібно фотографуватися, кінозірки слухняні та привітні. Однак, коли готові знімки, вони стають примхливими й перебірливими. Їм не подобається або усмішка, або тло.

Коли готові знімки, зірки стають примхливими й перебірливими

Фредерік додає: фотографуючи людей, краще їх пізнаєш. Найбільше запам"яталася робота з режисерами Аньєс Вардою та Жаном-Люком Ґодаром.

— Аньєс я запропонував вийти на вулицю. Вона погодилася, але почала мною керувати: "Я стану біля крамниці. Зверни увагу на ключі. Хто там  заважає? Відійди далі". Вирішив не піддаватися її диктату. Робив фото, як хотів. А от Жан-Люк довго та слухняно позував перед камерою. Коли закурив сигару, раптом сказав: "Досить". Я послухався. Хоча розумів, що міг зробити геніальне фото.

Зараз ви читаєте новину «Кароль Беллаїш знімала Кетрін Деньов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі