пʼятниця, 25 березня 2016 07:40

Художник Анатолій Криволап заснував премію

Художник Анатолій Криволап заснував премію

130 тис. грн становитиме призовий фонд премії Анатолія Криволапа. Нею відзначатимуть студентів художніх вузів у трьох номінаціях — живопис, графіка й пластичне мистецтво.

— Ідея підтримати молоді таланти визрівала в мене кілька років, — розповідає 69-річний Анатолій Криволап. — Премія може бути стимулом для якісного навчання. Студент на ці гроші може поїхати в європейські музеї і подивитися старовинні й сучасні картини. Такий досвід допоможе швидше знайти своє місце в мистецтві. Найкращих студентів відправляли на навчання до Франції або Італії в усі часи в усіх художніх академіях. Окрім Радянського Союзу та незалежної України.

Навчаючись в інституті, я кілька разів на місяць їздив до Москви в Пушкінський музей. Найближче мені тоді був імпресіонізм. З часом змінювалися смаки, улюблені автори й напрямки.

Картини Анатолія Криволапа двічі били рекорди продажів сучасного українського мистецтва на міжнародних аукціонах. 2013 року в Лондоні полотно "Кінь. Вечір" купили за $186,9 тис.

— Кошти на премію я виділив особисто. Планую до її фінансування також залучити колекціонерів, — додає Анатолій Дмитрович. — Вони найбільше зацікавлені, щоб українські художники були талановиті й реалізовані. І не тільки в Україні. Сподіваюся, що згодом сума винагороди збільшиться.

Заявки на премію прийматимуть із квітня. Імена лауреатів оголосять наприкінці року.

Із 19 березня по 15 травня побачити 60 робіт Анатолія Криволапа можна в Музеї історії Києва.

Зараз ви читаєте новину «Художник Анатолій Криволап заснував премію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі