понеділок, 07 травня 2007 15:59

Хор "Щедрик" входить до п"ятірки кращих у світі

Автор: Фото: Євген КОЛЕСНИК
  Хором ”Щедрик” керує Маріанна Сабліна, донька диригента і композитора Романа Кофмана
Хором ”Щедрик” керує Маріанна Сабліна, донька диригента і композитора Романа Кофмана

Київський дитячий хор "Щедрик" належить до п"ятірки кращих у світі. 2005-го він переміг на I Міжнародному конкурсі "Духовна музика в Римі". Папа Римський Бенедикт XVI запросив хористів до літньої резиденції.

— Дякую, що в своїй творчості ви завжди бездоганні, — сказав чистою українською мовою.

Нині хор набирає підготовчу групу. Із вересня дітей із неї приймуть у "Щедрик". Прослуховування відбуваються в київському Палаці культури для дітей та юнацтва. "Щедриком" керує донька диригента й композитора Романа Кофмана — Маріанна Сабліна, 45 років.

— Із дорослим хором я працювати не змогла б, — каже, коли діти розходяться. — В Італії до нас підійшов один із членів журі. Питає: "Як ваші діти вчать такі складні партитури?". "А вони не знають, що партитури складні, — відповідаю. — Ми їм про це не говоримо". Вчимо все на слух. Ніхто не вірить, що репетируємо лише тричі на тиждень.

Розказує про сольний концерт на святкуванні 140-річчя Московської консерваторії.

Тю, співали ми з тим Кремером

— Керівник камерного хору московської консерваторії Борис Тевлін сказав захоплено: "Це зал, який не можна купити. Учора тут виступав Гідон Кремер!" (один із кращих у світі скрипалів. — "ГПУ"). Хтось із моїх хористів зауважив: "Тю, співали ми з тим Кремером!".

Маріанна розповідає, що "Щедрик" виступав на фестивалі Гідона Кремера в австрійському місті Локенхауз:

— Виконували "Світ Антуана де Сент-Екзюпері" для скрипки та дитячого хору. Твір написав мій батько. Кремер скаржився, що він складний. А батько з Кремера стьобався, казав: "Я колись теж скрипалем був. Підсвідомо на свої виконавські можливості розраховував".

Із шафи у репетиційній залі Маріанна дістає великий радянський альбом із чорно-білими фотографіями.

— Гастролювали колись у Таллінні, — згадує. — На матах у спортзалі спали, — перегортає сторінку. — Це — Саша Шульман, у Торонто зараз живе, — показує фотографію. — Недавно летів до батьків у Ізраїль, і до нас на три дні заїхав. Прийшов із відеокамерою та трояндами. Розплакався перед дітьми. А це Таня Демчук, — показує на портрет поряд, — на ювілей хору з Будапешта прилетіла. Багато наших дівчат повиходили заміж за іноземців, особливо за німців. Четверо лишилися в Америці й Канаді. Ми там по сім"ях українських жили. Діаспоряни розібрали найкрасивіших дівчаток.

На одному фото хор стоїть у піонерській формі, за ними — гори.

— Це табір "Молода гвардія" в Криму. Із своїх речей нам лишили тільки труси та зубні щітки. Більше за всіх раділа Інга Херсонська. Вона була така велика, що казенний одяг на неї не налазив. Інзі лишили домашнє вбрання. Зараз вона у Сан-Франциско. Щодня грає в лотерею. Чоловік Інгу сварить, а вона каже: "От виграю мільйон, весь "Щедрик" сюди привезу".

1961, 12 травня — Маріанна Сабліна народилася в Києві
із 1971 — співає у хорі "Щедрик", через сім років стала його хормейстером
1981–1986 — навчалася в київській консерваторії
1989 — шлюб із учнем Романа Кофмана, диригентом Айдаром Торибаєвим
1991 — народився син Андрій
із 2005 — художній керівник хору "Щедрик"
2007, квітень — гастролі "Щедрика" Україною

Зараз ви читаєте новину «Хор "Щедрик" входить до п"ятірки кращих у світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі