пʼятниця, 29 листопада 2019 00:45

Голодомор змінив майбутнє України

Автор: NV.UA
  Англійський актор Джеймс Нортон (праворуч) у фільмі "Ціна правди" грає валлійського журналіста Ґарета Джонса, який 1933 року приїхав у Радянський Союз. Розслідував злочини сталінського режиму, зокрема штучний голод в Україні. Запитує селянина, куди солдати забирають зерно
Англійський актор Джеймс Нортон (праворуч) у фільмі "Ціна правди" грає валлійського журналіста Ґарета Джонса, який 1933 року приїхав у Радянський Союз. Розслідував злочини сталінського режиму, зокрема штучний голод в Україні. Запитує селянина, куди солдати забирають зерно

Історична драма про Голодомор 1932–1933 років "Ціна правди" з 28 листопада йде у прокаті. Картину спільно зняли Україна, Польща та Велика Британія.

Валлієць Ґарет Джонс приїжджає 1933 року в Москву, щоб взяти інтерв'ю у Сталіна. Хоче з'ясувати, звідки беруться гроші на економічний розвиток і нібито успішне виконання першого п'ятирічного плану. Журналіст має залишатися у столиці під наглядом агентів спецслужб — такі умови перебування в СРСР. Та Джонс таємно відвідує Україну. Стає свідком штучного голоду. Пише: "Пройшов через безліч сіл і 12 колгоспів. Скрізь чув плач: "У нас немає хліба. Ми помираємо". Готує статті про злочини сталінського режиму. Більшість представників західної преси в той час замовчували правду про трагедію українського народу. Писали, що СРСР — приклад для наслідування, а голод — вигадки.

Головну роль виконав англієць 34-річний Джеймс Нортон. Американець 48-річний Пітер Сарсгаард грає лауреата Пулітцерівської премії Волтера Дюранті. Живе в Москві, очолює місцеве бюро газети "Нью-Йорк Таймс" і заперечує Голодомор у матеріалах.

Фільм зняла польська режисерка, триразова номінантка на премію "Оскар" 70-річна Аґнєшка Голланд.

— Коли я отримала сценарій, першою думкою було: ні, тільки не ще один фільм про 1930-ті, — каже Голланд на прем'єрі в Києві. — Але історія захопила мене, зрозуміла, що повинна її розказати. Стрічка торкається питань, важливих не лише для України, а й для всього світу. Висвітлює комуністичні злочини, які фактично залишилися непокарані, а багатьма навіть забуті й пробачені.

Більшості світу події Голодомору в Україні невідомі. Невинні жертви злочинів комуністів — непочуті, так і не ввійшли у глобальну свідомість. Я вирішила використати мову кіно, щоб поділитися їхнім трагічним досвідом, максимально емоційно розказати про них.

Ґарет Джонс — молодий, хоробрий, дещо наївний, але мудрий журналіст. Промовляє не тільки про жахливі події та їхні політичні й ідеологічні причині, а й про масштабну зухвалу брехню, що панувала навколо. Ми не тільки проливаємо світло на світ неправди, пропаганди і фальшивих новин, що конструювався в СРСР, а й проводимо паралелі із сьогоденням. Інструменти викривлення реальності діють і зараз.

Також мене цікавить доля України. Вивчаю вашу історію і стежу за подіями сьогодні. Я приїхала до Києва одразу після Майдану на конференцію. Спілкувалася з багатьма очевидцями та учасниками Революції гідності, представниками опозиції, журналістами, науковцями. Зокрема, про Голодомор. Тоді я не була експертом із цього питання, хоча після роботи на фільмом — вже трохи є. Думаю, що Голодомор мав набагато більш глибинний і продовжений у часі ефект на Україну, ніж світ може уявити. Впливав ментально, демографічно, соціально, навіть фізіологічно на подальші покоління. Голодомор — це не лише два роки жахливого геноциду. Він повністю змінив майбутнє України.

Один із персонажів стрічки — редактор Ґарета Джонса у Вельсі — говорить, що культура існує для того, щоб люди відволікалися від важких подій, нагальних проблем. Деякі так вважають. Що роль культури — робити життя світлішим, кольоровішим і щасливішим. Це називається розвага. Це точно не та культура, якою займаюся я. Навіть робота над "Ціною правди" розлютила. Нагадала мені, що ми не можемо приймати брехню.

Зйомки фільму проходили 2018-го в Польщі, Шотландії та Україні — в Києві, Харкові, Чернігівській та Житомирській областях.

Зараз ви читаєте новину «Голодомор змінив майбутнє України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі