вівторок, 19 червня 2012 00:15

Герой фільму Васяновича у 40 років усе починає спочатку

Герой фільму Васяновича у 40 років усе починає спочатку
Фото: kinotur.ua

Стрічка режисера 39-річного Валентина Васяновича "Звичайна справа" потрапила до основного конкурсу Одеського кінофестивалю. Він відбудеться із 13 до 23 липня.

Головного героя, спадкового психіатра Толіка, виганяють із роботи через бійку з пацієнтами. Він вирішує почати нове життя, мріє бути відомим поетом. Але стає бізнесменом — намагається продавати за кордон метан з підігрітих у Чорнобилі фекалій українців.

— Ідея написати історію про чоловіка, який у 40 років намагається все почати з початку, виникла під час мого навчання в кіношколі Анджея Вайди в Польщі, — каже Валентин Васянович. — Сценарій створив зі своєю дружиною. Потім знайшли польську сімейну пару досвідчених кіношників, які допомогли дописати його за всіма канонами кінодраматургії.

Кошторис "Звичайної справи" — 6,2 млн грн.

— Хотіли знімати спільно з поляками, але я відмовився від цієї ідеї. Правильно зробив, бо з п'яти років роботи над картиною три з половиною ми лише очікували грошей від Міністерства культури. Жодні іноземні партнери не змогли б стільки чекати.

Головну роль зіграв актор 47-річний Тарас Денисенко. Серед його найвідоміших ролей — Тарас у 12-серійному фільмі "Тарас Шевченко. Заповіт".

— Із Денисенком я не був знайомий до фільму. Прийшов до мене на кастинг. Допомагав у роботі з акторами, бо це була моя дебютна ігрова картина. Разом вибрали Віталія Лінецького й Лесю Самаєву із київського Театру на Лівому березі. Хоча в роботі над стрічкою останнє слово було за мною.

Крім картини Васяновича, в конкурсі візьмуть участь іще 10. Серед них військова драма "У тумані" колишнього киянина Сергія Лозниці за повістю білоруського письменника Василя Бикова. У травні на Каннському фестивалі фільм здобув приз Міжнародної федерації кінопреси. Також одним з конкурсантів стане стрічка "Остання казка Рити". Це режисерська робота зірки російського кіно Ренати Литвинової.

До окремого національного конкурсу Одеського кінофестивалю ввійшли 18 вітчизняних картин.

Зараз ви читаєте новину «Герой фільму Васяновича у 40 років усе починає спочатку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі