вівторок, 13 листопада 2007 17:48

Герой Бегбедера удруге невдало одружився

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Знаменитим Фредеріка Бегбедера зробив роман ”99 франків”. 2000 року він став бестселером у Франції
Знаменитим Фредеріка Бегбедера зробив роман ”99 франків”. 2000 року він став бестселером у Франції

12 листопада до Києва прилетів 42-річний французький письменник Фредерік Бегбедер. Він — автор шести романів. 2000-го роман Бегбедера про рекламний бізнес "99 франків" став бестселером Франції. Після виходу цієї книжки гострого на язик Бегбедера вигнали з роботи в рекламному агентстві "Янг енд Рейбікем".

У Києві Бегбедер презентував сьомий роман "Ідеаль". Його видало російське видавництво "Иностранка" накладом 30 тис. примірників. В Україні книжка коштує 28 грн. Француза до Києва запросило видавництво "Махаон-Україна".

— Роман "Ідеаль" — це репортаж, написаний під впливом творчості Федора Достоєвського, — каже Бегбедер на прес-конференції. — Це  продовження роману "99 франків", який екранізували два місяці тому у Франції.

Головний герой — рекламіст Октав Паранго. Він приїхав до Росії шукати найвродливішу жінку світу. Вона стане новим обличчям косметики "Ідеаль". Події відбуваються в Москві 2006-го. Октав ходить по нічних клубах Москви та Пітера, сповідується православному священикові. А наприкінці висаджує в повітря московський храм Христа Спасителя.

— Я був у цьому храмі, — каже письменник. — Його відбудували нещодавно. Колись на тому місці стояв басейн. Якби я писав роман про Київ, — додає, — імовірно, написав би про майдан Незалежності.

Каже, що в "Ідеалі" змалював військовий завод у Чечні.

— Вигадав його, — зізнається Фредерік. — Хотів би відвідати такий завод. Але навряд чи він такий, яким я його уявляю.

Краще почитати американця Пола Боулза

Головного героя Бегбедер писав із себе. Октав переживає кризу 40-річних. Удруге невдало одружився.

— Октав, як і я, спочатку плутає поняття самотності та свободи, — пояснює Фредерік. — Він вважає себе вільною людиною, а Росію — вільною країною. Але потім дізнається, що ні він, ні його країна не мають свободи. Де в чому ми з героєм різні, — додає письменник. — Я не спав із 14-річними дівчатами.

Зізнається, що писати книжку заважали лінощі.

— Бували дні, коли писав одну фразу. Це залежало від кількості алкоголю, вжитого ввечері, — жартує він. — Сюжетів не програмую. Це приходить, як кохання, несподівано. Часто щось занотовую, не думаючи про книгу, а потім використовую ці нотатки для роботи над твором.

Письменникові не подобається обкладинка роману "Ідеаль" у російському виданні. Там зображена жіноча грудь у формі яйця.

— Мені більше до душі французьке видання, — каже він. — На ньому чорно-біле фото дівчини, яке нагадує знімки 1960-х. Росіяни дивляться на жінку, як на предмет. А французи залишаються романтиками.

Розповідає, що раніше видавці вказували йому, як треба писати.

— Я ще більше додавав того, що їм не подобалося. А тепер, що не зроблю, усе подобається. Навіть якщо напишу відверту дурницю, видавець усе одно скаже, що це цікаво.

Із українських письменників Бегбедер читав лише Гоголя.

— Дуже прикро, що він спалив другий том "Мертвих душ", — додає автор.

У Фредеріка Бегбедера запитують, чи вважає він себе генієм.

— Да, да, да!  — викрикує він російською, підскочивши зі стільця. — Це жорстоке запитання. Бо неможливо на нього відповісти, не ставши посміховиськом.

— Бегбедера не варто читати, — заявляє український письменник Юрій Винничук, 55 років. — Це примітивний письменник. Роман "99 франків" слабкий. У ньому автор намагається епатувати, щось вимислювати. Та в нього слабкий невиписаний стиль. Краще почитати американця Пола Боулза.

1965, 21 вересня — Фредерік Бегбедер народився в місті Нейн-сюр-Сен на околиці Парижа (Франція)
1990 — опублікував перший роман "Спогади молодого телепня"
2000 — видав роман "99 франків", за який звільнили з рекламного агентства "Янг енд Рейбікем"
2003 — редактор французького видавництва "Флеммеріон"
Автор романів "Канікули в комі", "Любов живе три роки", "Оповіданнячка під екстезі"

Зараз ви читаєте новину «Герой Бегбедера удруге невдало одружився». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі