четвер, 23 квітня 2009 19:12

"Гайдамаки" хочуть перетворити Чорнобиль на Каліфорнію

Автор: фото: Юрій МЕДВІДЬ
  Лідер гурту ”Гайдамаки” Олександр Ярмола з подругою Адою у столичному ресторані ”Гріліца”
Лідер гурту ”Гайдамаки” Олександр Ярмола з подругою Адою у столичному ресторані ”Гріліца”

26 квітня "Гайдамаки" презентуватимуть кліп на пісню "Мені здається". Музичні канали покажуть його безкоштовно. Кліп зняли в Чорнобилі та Прип"яті.

— Хочемо зробити Чорнобиль центром новітньої культури, Каліфорнією ХХІ століття. Бо скоро хтось за нашою спиною приватизує 30-кілометрову зону. І побудує там комплекс борделів та другий Лас-Вегас, — каже лідер гурту 43-річний Олександр Ярмола.

Бесідуємо у ресторані "Гріліца" поряд зі столичною станцією метро Святошин. Неподалік — квартира Ярмоли, де він мешкає із 11-річним сином Пилипом від першого шлюбу та вазоном.

— Тварини у мене не приживаються. Рідко вдома буваю. І телевізора не маю. Викинув давно. Новини дізнаюся з Інтернету.

Ярмола прийшов із 24-річною подругою Адою. Вона живе в Польщі, займається промоцією "Гайдамаків".

— Познайомилися на концерті в Польщі, — Ярмола п"є червоне вино. — Адиній подрузі сподобався наш барабанщик. Вона вирішила познайомитися, для хоробрості взяла Аду з собою. А барабанщик взяв мене. Вони за місяць розсталися, а ми шостий рік разом. Як удруге її побачив на майдані в Києві, не хотів відпускати. Кажу, ходімо до мене в готель. А вона образилася. Я не знав, що таким можна дівчину образити.

Ярмола розказує, що музикою захопився у Чорнобилі.

— Я там народився. У 12 років переїхав до Києва. Не через вибух: 1986-го вже з армії повернувся. Просто мої батьки-фізики шукали кращої долі. Наш приймач завжди був налаштований на радіо "Букурешті". Там грала румунська народна музика. Якось мама привезла платівки "Кобзи" та пісні Івасюка у виконанні Софії Ротару. Мама тусувалася з богемою, Іваном Дзюбою. Багатьох із тієї тусовки пересадили. Маму не арештували. Хто ж посадить 18-річну студентку?

Каже, в армії почав виконував "зонівські" пісні. Служив Ярмола в Карелії.

— Сашко халявив у армії, бо гарно малював, — Ада відставляє чашку із зеленим чаєм.

Викладачі розуміли, що в опері не співатиму

— Було, — киває Ярмола. — Малював дембельські альбоми та портрети Леніна. Добре, шо не Сталіна! Часто тікав із частини до дівчат. Раз відправили на гімно, — пирскає сміхом. — Там сильні морози, а удобства во дворє. За провинності солдатам давали ломи, вони мали замерзше гівно в туалетах здовбувати.

— Фу, — кривиться Ада.

— Та то лише раз було, — сміється Ярмола. — Мене переважно на гауптвахту відправляли. Потім закінчив консерваторію, а перед тим — музучилище імені Глієра. Викладачі розуміли, що в опері не співатиму, тому й не тиснули. Навпроти консерваторії був паб, зараз там якийсь модний магазин. У пабі пиячили студенти: і колишні, і теперішні. Я зранку там для хоробрості хильну, побіжу — іспити здам, і назад вертаюся — догнатися.

Каже, коли потрапив до "Гайдамаків", гурт називався "Актус".

— 1993-го вони соліста шукали. Дали заспівати пару пісень. Я розвернувся і пішов — не хотів виконувати те, що не до душі. Через кілька днів мені зателефонували і сказали: гурт гратиме, що захочу. Якось приїхали на українсько-польський кордон у військову частину. Там служив брат одного з наших. Зіграли пару пісень, командир частини ледь не розплакався. У їхній частині було популярне слово "кріпак", як зараз "чувак". Командир порадив нам назватися "кріпаками". Ми вирішили, що станемо "Гайдамаками".

— За кордоном у вас більше концертів, ніж в Україні?

— Квиток на наш концерт у Європі коштує від 20 до 40 євро. У Києві 150–160 гривень. Ви думаєте, чому Олег Скрипка часто їздить у Францію? Бо там гроші реальні платять.

Зараз ви читаєте новину «"Гайдамаки" хочуть перетворити Чорнобиль на Каліфорнію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі