пʼятниця, 03 лютого 2006 18:43

Фозі та Фагот колись матимуть "чайові"

2 тисячі гривень заробила у 2005 році група "Танок на майдані Конго" за сприяння 34-річного Олексія Гуменчука.

Він — директор Української ліги музичних прав. Його організація домагається від власників кав"ярень, дискотек, готелів, супермаркетів плати за використання вітчизняної музики. Минулого року їй вдалося зібрати півмільйона гривень. А от, приміром, у Нідерландах розважальні заклади перерахували музикантам 50 млн євро.

— Дуже вже незатишно чути грюкіт візочків! — скаржиться один із власників великого супермаркету.

Спочатку цей підприємець відмовився від музики, коли дізнався, що за це треба платити. Але згодом сам попросив лігу записати кілька дисків — окремо для ранкового, обіднього та вечірнього часу. Гуменчук хвалиться, що вже підписав договори з "МакДональдзом", "Швидко", "Двома Гусями", "Домашньою кухнею"... Але скаржиться на дніпропетровців та одеситів.

Хитрі одесити пропонують мені брати плату за авторські права кулями

— В Одесі якось дізнаються, коли я туди їду, — розповідає. — І по всіх клубах вимикають музику. Магнітофон працює лише в тирі. Хитрі одесити пропонують мені брати плату за авторські права кулями... От якщо ви пообідали в ресторані на 100 гривень і лишили 10 "чайових" — буде чесно, аби одна гривня з них пішла музикантам! — розпалюється він.

Найчастіше в ресторанах лунає музика гурту "Танок на майдані Конго". Її учасник Фозі (Олександр Сидоренко, 32 роки), телеведучий на "Новому" каналі, на великі "чайові" не розраховує.

— Ми заробляємо з концертів і від продажу дисків, — каже він "ГПУ". — Зате невдовзі навіть один хіт даватиме музикантові стабільний дохід! — оптимістично вважає інший учасник гурту Фагот (Олег Михайлюта, 31 рік). — Згодом те, що наша музика лунає всюди, додаватиме не лише морального задоволення.

Нещодавно ліга музичних прав отримала листа з Японії. У ньому зазначалося, що в тій країні зібрали $15 тисяч за трансляцію українських пісень.

— Давайте ми залишимо ці гроші у нас. А ви можете залишити собі все, що отримали за японську музику, — сміючись, розповів суть пропозиції японців Олексій Гуменчук.

Зараз ви читаєте новину «Фозі та Фагот колись матимуть "чайові"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі