вівторок, 20 вересня 2016 00:05

Форум перетворився на базар

Форум перетворився на базар

— Пропустіть, я — пенсіонерка, — львів'янка 60-річна Галина Олексіївна намагається пройти без квитка до Палацу Потоцьких. 15 вересня тут відкрився 23-й Форум видавців. Це найбільший книжковий ярмарок в Україні. Охоронець вимагає посвідчення. Для пенсіонерів вхід вільний. — Я його ще не встигла забрати. Ви паспорт подивіться. Бачите, рік народження 1956-й.

Жінку не пропускають. Але через 15 хв. вона вже ходить між рядами з книжками.

На другому поверсі Палацу мистецтв чути вибух — лопнула надувна кулька. 25-річний Максим Онисько у військовій формі з шевроном учасника АТО здригається від звуку.

— Три місяці, як удома, а все не можу бути в натовпі, — каже. — На Форум пішов у перший день зранку, коли найменше відвідувачів. Слідкую за літературними новинками. Зібрав колекцію книжок Юрія Винничука, тепер Кокотюхою зацікавився. Чув, у кінопалаці "Копернік" має бути зустріч із польським фотожурналістом Мареком Огдовським. Він про Донбас мав говорити. Цікаво послухати людину, яка бачить усе збоку. Купив квиток, прийшов, а Марека нема. Кажуть, захворів — на Форум не приїхав. З Антіном Мухарським познайомився — прикольний такий. Раніше його тільки по телевізору бачив.

У п'ятницю, 16 вересня, на вулиці між стендами ходить голова Меджлісу кримськотатарського народу 59-річний Рефат Чубаров. Роздивляється дитячу літературу.

— Дуже мало встигаю читати. Якщо побачу щось з історії Криму або хоча б з історії Південної України, то обов'язково куплю. Зараз триває осмислення нами історії, яку ми нібито знаємо, але бачимо очима російської історіографії, — зупиняється. — З кожним роком на Форумі все менше літератури на кримську тематику. Народ звикає, що це вже — не Україна. Із кримських письменників приїхав Олекса Гайваровський, дитячі автори. На літературу не пошкодую 1200 гривень.

Письменники й видавці брати 49-річні Дмитро та Віталій Капранови розмістили свої книжки поза Форумом. Біля них скупчилися четверо людей. Двоє купують новий роман "Забудь-річка". Просять автограф.

— Із кожним роком Форум погіршується. Організатори одночасно беруть гроші з бюджету, з видавців і з читачів. Я хотів би так навчитися, — сміється Віталій Капранов. — 30 гривень за вхід — забагато. На захід іде сім'я — троє людей. 90 гривень віддай — а це вже книжка. Поменшало відвідувачів, менше видавців, менше купують. Наша локація на зеленому "Запорожці" багато років була на подвір'ї. Але організатори вирішили — за те, що стоїш не під дахом, теж треба платити. Приїхали без "Запорожця". Щоб його привезти, потрібні кошти. Їх ми віддали організаторам — 5 тисяч гривень. Форум перетворився на базар. Усередині місце коштує від 4 до 12 тисяч гривень. Така жаба може задавити весь Форум. Що тепер маємо? Цокольний поверх вільний. Намети стояли — не можна було пройти, тепер вільненько. На першому поверсі були 300 стендів, залишився один. Письменникам раніше платили за дорогу та проживання. Тепер нічого не платять. Усі кошти пішли на фінських і словенських літераторів, яких ніхто не знає.

Журналісти Віталій Жежера і Ольга Гембік 16 вересня у бібліотеці ім. Лесі Українки представили збірку колонок "Відкладене літо/Жінкам ніззя", що публікувалися протягом 2011–2016 років у "Газеті по-українськи".

— Презентація вийшла доволі бурхливою. Ми з Олею Гембік читали по черзі. Тексти для книжки відбирав навмання. Їх було десь 150, а довелося залишити менше 100. Сьогодні підписав пару десятків примірників, тож певний інтерес до книжки на Форумі є. Читачі запропонували зробити аудіо­версію збірки. Думаю, ідея непогана, — каже Віталій Жежера, 62 роки.

Книжка "Відкладене літо/Жінкам ніззя" вийшла у видавництві "Нора-Друк". Коштує 45 грн.

Мистецтвознавець 62-річний Лев Скоп із міста Дрогобич на Львівщині поспішає на Форум.

— Найбільші черги стоять до Оксани Забужко. Хочу, щоби така ж слава спіткала Галину Пагутяк (автор романів "Слуги з Добролипня", "Книгоноші з Королівства". — ГПУ). Хороша письменниця. Але треба вкластися в рекламу. Ім'я варто довго розкручувати. Забужко почала зі скандальної книжки "Польові дослідження українського сексу". Відтоді на плаву, — каже Лев Скоп. — На Форумі нічого не купив. По-перше, не маю, де книжки складати. На моїх полицях стоять Стефаник, Жадан, Подерв'янський. Їх періодично перечитую.

Редактор вінницького видавництва "Нова книга" 34-річний Сергій Мазур кривиться від сигаретного диму. Біля входу в Палац мистецтв курить охоронець.

— Цього року помітно поменшало відвідувачів, — каже Сергій. — Про купівельну спроможність узагалі мовчу. Менше публічних осіб. Крім Юлії Тимошенко та одного міністра, більше нікого й не бачили. Наша цільова аудиторія — студенти. Купують мінімум, без якого неможливо жити, — показує атлас за 680 грн. — Це найдорожча книжка видавництва. Не продали жодної. Зараз популярні електронні.

Прибуток українських видавців — від 5 до 10 відсотків вартості видання. Не можемо профінансувати всі проекти, з якими до нас звертаються. Раніше рішення ухвалювали інтуїтивно. Тепер робимо опитування, обдзвони, але вони не зовсім точні. Людина каже, що їй книжка подобається, вона її купить. Доходить справа до купівлі — вибачте. Тому видавничий план на 2016 рік не виконаний навіть наполовину.

23-й Форум видавців тривав із 15 по 18 вересня. На подвір'ї Палацу Потоцьких, у Палаці мистецтв, в інших будівлях історичного центру Львова провели 1259 літературних акцій — презентацій книжок, зустрічей письменників із читачами, публічних читань. 996 учасників Форуму приїхали з 28 країн. Серед них Томас Венцлова — один зі засновників Литовської Гельсинської групи, француз Фредерік Беґбедер, номінант на Нобелівську премію Ілля Камінський із США.

Зараз ви читаєте новину «Форум перетворився на базар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі