вівторок, 15 червня 2010 01:44

Фільм колишнього киянина визнали найкращим

Фільм колишнього киянина визнали найкращим

Стрічка режисера Сергія Лозниці "Щастя моє" отримала головний приз кінознавців і кінокритиків, а також за кращу режисуру на російському кінофестивалі "Кінотавр".

— Дія фільму відбувається в Росії, — розповідає Сергій Лозниця, 45 років. — Головний герой — водій-далекобійник Георгій. Він везе в машині кілька мішків борошна. По дорозі зустрічається зі старим чоловіком, малолітньою повією та трьома жебраками. Один із них б"є водія по голові, щоб украсти багаж. Георгій втрачає пам"ять і починає блукати в нетрях російської провінції. Деякі критики звинувачували стрічку у фальші, рваному сюжеті. Дехто каже, що фільм трохи казковий — за побудовою і діями персонажів. Він реалістичний. Усе, що я там показав, можна прочитати в будь-якій газеті.

Сценарій Лозниця написав шість років тому.

Сергій створив ілюзію документальної зйомки. Використав ручну камеру і близьке до природного освітлення

— У головного героя є прототип — чоловік зі схожою історією. Із ним я зустрівся 2003-го під час подорожі російськими глибинками, коли робив документальний фільм. "Щастя моє" знімали в Чернігівській області, озвучку робили в Голландії. Німецька сторона виділила камери, плівку, освітлювальне обладнання й технічних працівників. На стрічку витратили 2,5 мільйона доларів. Фінансували Німеччина, Україна і Голландія.

Головні ролі виконали білорус Віктор Нємєць і Каталін Дордеа з Румунії. Звідти режисер запросив оператора Олега Муту.

— Сергій прискіпливо відбирав виконавців, — розповідає продюсер стрічки 34-річний  Олег Кохан. — Він шукав героїв, здатних природно існувати в кадрі, а обличчя професійних акторів часто гублять індивідуальність через постійні зйомки в різних фільмах. Сергій переніс у художню картину стилістику документального кіно. Він створив ілюзію документальної зйомки. Для цього використав ручну камеру і близьке до природного освітлення.

Сергій Лозниця народився в Білорусі. Потім переїхав до Києва, де закінчив політехнічний інститут. У 1990-х перебрався до Росії, вступив до ВДІКу. Тепер із родиною живе в Німеччині.

В Україні прем"єра фільму відбудеться восени.

Зараз ви читаєте новину «Фільм колишнього киянина визнали найкращим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі