середа, 09 січня 2008 15:31

Дзвонар отримує 20 гривень за недільну службу

На дзвіниці Володимирського собору в Києві 7 січня змагалися дзвонарі. Конкурс відбувається в рамках фестивалю "Українське Різдво", який організовує скрипаль Кирило Стеценко, 54 роки. На площі перед собором збирається зо двісті людей.

— Перед виступом виникла проблема з конкурсантами, — розповідає керівник ансамблю "Українські дзвонарі", професор Університету культури і мистецтв Георгій Черненко, 51 рік. — Бо музиканти грають у православних храмах різних патріархатів. А ті між собою не дуже розуміються. Не всі настоятелі схвалили виступи у Володимирському соборі (який належить до Київського патріархату. — "ГПУ"). Тому деякі музиканти не прийшли.

У конкурсі беруть участь десятеро дзвонарів із Києва та Київської області. На виступ кожному відвели від 5 до 10 хв.

— Здавна до професії дзвонаря ставилися не дуже прихильно, — зізнається Георгій Черненко. — У дзвонарі при церкві відправляли тих, хто не міг більше ні з чим упоратися. Тепер дзвонар отримує 20 гривень за вихід перед службою в неділю. Іще йому пропонують обід. Це коли платить церква. Коли храм будують приватні фірми чи особи, там у дзвонаря прибуток більший. Але таких небагато. Тому якщо дзвонар нічим більше займатися не буде, просто помре з голоду.

Дехто зі слухачів записує різдвяні передзвони на мобільні телефони. Попри -15°С ніхто не йде.

— Церковні дзвони мають незбагненний вплив на людину, — каже Кирило Стеценко. — Їхні звуки можна порівняти з добрим вином чи коньяком. Спочатку сприймається смак, а потім післясмак, і ми відчуваємо той перелив.

Конкурс тривав півтори години. Переможців назвуть 18 січня в Національній опері на заключному концерті фестивалю "Українське Різдво".

Зараз ви читаєте новину «Дзвонар отримує 20 гривень за недільну службу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі