четвер, 25 вересня 2008 17:16

Для розпису Успенського собору бракує золота

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Художник Володимир Прядко розписує стіни Успенського собору Києво-Печерської лаври
Художник Володимир Прядко розписує стіни Успенського собору Києво-Печерської лаври

На вході до Успенського собору Києво-Печерської лаври висить табличка "Зачинено", стоїть охоронець СергійБрегуш, 58 років.

— Храм відкрили 2000 року. Тоді його освятили, а розписувати почали торік. Нещодавно приїжджали реставратори зі Львівщини. Зараз у соборі працюють київські художники, — пояснює він.

Іконостас накрили білим полотном. Мармурова підлога з мозаїкою застелена клейонкою. Стіни в риштуванні. З нього спускається Володимир Прядко, 66 років. Він — академік, керує групою розпису.  Руки чоловіка в синій фарбі. За ним спускається дружина Олена, вона в білій хустці.

Чоловік розгортає коричневі сувої. Показує, як із картону  перетискають малюнок на стіну:

— Зараз малюємо сьомий Вселенський собор. Щодня поетапно наносимо то одні, то інші фарби. Проходить кілька місяців, а ми все на одному місці. Лише поступово розпис набирає потрібного кольору, — розказує художник.

— У середині XIX століття фрески в соборі вирішили замінити на нові. Петербурзький професор Федір Солнцев перед знищенням устиг перемалювати їх. Його ескізи збереглися в Санкт-Петербурзі. Кілька знайшли у київських архівах та бібліотеках. Із них і змальовуємо зображення, — пояснює Олена Прядко.

Художники пропонують піднятися на риштування.

— Не бійтеся! Не провалитесь. Тримайтеся двома руками за перекладини, — пояснює чоловік і залазить угору. — Під куполом працювати важко: тут повітря мало. Один хлопчина тиждень на роботу не виходить. Ходити не може, в голові паморочиться.

Художник Любомир Дмитренко, 65 років, працює з дружиною Тетяною та синами Андрієм і Миколою.

— Залишилося позолотою покрити трон Бога-Отця, німби, корони, труби, — показує на стіни, там багато ангелів та святих. — Але "Укрреставрація" не виділяє гроші на золото. Ще й підганяють, бо дорога оренда риштування.

— Не будемо ж ми синтетичним замінником золота храм ХVІІІ століття оздоблювати, — каже Прядко. Художники говорять, що їм кілька місяців не видають зарплати. — За тиждень зроблю два натюрморти. Продам їх і матиму стільки, скільки тут за рік.

Зараз ви читаєте новину «Для розпису Успенського собору бракує золота». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі