вівторок, 13 серпня 2019 05:56

"Чому художника вчасно ніхто не відвів до лікаря?"

Автор: ФОТО З САЙТА BIRDINFLIGHT.COM
  Картину ”Психоделічна атака блакитних кроликів” київський художник Олег Голосій створив 1990-го. Це цитата на антивоєнне полотно ”На лінії вогню” Кузьми Петрова-Водкіна
Картину ”Психоделічна атака блакитних кроликів” київський художник Олег Голосій створив 1990-го. Це цитата на антивоєнне полотно ”На лінії вогню” Кузьми Петрова-Водкіна

Київський художник Олег Голосій загинув у 27 років. Встиг створити понад 300 картин. Ретроспективу його робіт показують у київському "Мистецькому арсеналі".

— Олег Голосій належить до так званого клубу "27". Артисти, які померли у цьому віці — музиканти Курт Кобейн, Емі Вайнхауз, художник Жан-Мішель Баскія, — про Олега Голосія розповідає його друг 65-річний Олександр Соловйов. — Він намагався розширити кордони свідомості за допомогою стимуляторів, різних речовин. Це дає незвичні образи в творчості. Але може призвести до раптової смерті. У січні 1993‑го пішов з дому, пізніше знайшли його тіло.

Творчість Олега пролетіла, як комета. Працював шість років у часи розпаду СРСР, спроб українців будувати незалежну державу. В роботах втілював страх і абсурд цього перехідного періоду. Закінчив художнє училище в рідному Дніпрі. Працював у Києві, в Кишиневі, Тбілісі, Ленінграді, Дніпропетровську, Луганську, Москві. Звідусіль привозив оберемок полотен. Був успішним художником. Картини купляли іноземці. Виставку назвали "Живопис нон-стоп".

У 10 залах "Мистецького арсеналу" представили 70 полотен, 50 графічних творів, 40 фотографій і архівних матеріалів із 20 музеїв і приватних колекцій України.

Одна з культових робіт Голосія називається "Психоделічна атака блакитних кроликів" 1990 року.

— Це цитата на картину "На лінії вогню" Кузьми Петрова-Водкіна 1916-го, — пояснює Олександр Соловйов. — На ній зображені російські солдати під час Першої світової, які йдуть в атаку. Не розуміють, навіщо і за що мають помирати. Голосій намалював замість людей кроликів-мутантів. Підкреслюючи абсурдність війни. Ця велика робота 2 на 3 метри перебуває в галереї сучасного мистецтва в шотландському Глазго. Ми не змогли її привезти. Надрукували на шифоні, зробили, як штори. В роботах Голосія є багато цитат. Його надихали репродукції картин, книжки, кіно. Сюжети переосмислював по-своєму.

— Олег Голосій — один із кращих живописців ХХ століття. На початку 1990-х митці намагалися ламати радянські традиції, відійти від звичних картин. А він у живописі хотів створити щось нове, — каже співкураторка виставки Тетяна Жмурко, 35 років. — У Голосія багато образів слоників, зайчиків, кроликів. Вони нагадують героїв радянських мультфільмів, журналу "Мурзилка", це така іронія на той час. Сам себе називав слоником, навіть у підписі домальовував хобот. А ще малював маскарони. Це маски, якими прикрашали архітектуру. В них він спрощено зображав себе, свої пошуки власного "я". З одного боку, творчість Голосія характерна для свого часу, де помітний злам поколінь, іронія. З другого — у тодішніх художників було більше сарказму, недовіри. А він шукав відповіді на серйозні питання — в чому смисл життя, мистецтва.

— Уперше побачила роботи цього художника. Нічого не зрозуміла, — 45-річна Галина прийшла на виставку Олега Голосія з подругою. — Ми не люди мистецтва. Мені подобається, коли щось реалістичне — натюрморт чи гарний краєвид. А тут наче написано, що пейзаж, а я дивлюся й не бачу. Шкода митця. Здається, у нього була депресія. Бо всі його роботи дуже песимістичні. Чому його ніхто вчасно не відвів до лікаря?

Після "Мистецького арсеналу" роботи Олега Голосія покажуть у Національному художньому музеї.

Зараз ви читаєте новину «"Чому художника вчасно ніхто не відвів до лікаря?"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі