пʼятниця, 29 березня 2013 06:45

"Цигарки і кока-кола — два зла, які продовжую купувати"

Автор: фото: ОЛЬГА КАМЄНЄВА
  Відвідувач столичного ”ПінчукАртЦентру” гладить тінь собаки на відео харківського фотографа Сергія Браткова. Робота символізує самотність
Відвідувач столичного ”ПінчукАртЦентру” гладить тінь собаки на відео харківського фотографа Сергія Браткова. Робота символізує самотність

— Когда показываю свои работы в центре Пинчука, мне всегда кажется, что я стою на одной ноге, — харківський художник 52-річний Сергій Братков кілька разів підстрибує на правій нозі. У столичному "ПінчукАртЦентрі" 26 березня відкрили його виставку "Добро купує зло". Показують три фотографії з неоновими написами і 3-хвилинне відео.

У відео "Чай. Собака. Пастернак" Сергій Братков зняв свою собаку Баретту. Вона сидить на підвіконні. Скавучить, облизується і махає хвостом.

— Собака символізує самотність, — Братков говорить із московським акцентом. Останні 13 років живе й працює в Москві.— Всі роботи цього проекту втілюють підміну орієнтирів у сучасному світі. Вислів "Добро перемагає зло" я навмисне перетворив на "Добро купує зло". Цигарки і кока-кола — це два зла, які я продовжую купувати. Раніше ці роботи ніде не показував, створив їх спеціально для цієї виставки. Скільки часу витратив на це, сказати не можу. На початку минулого століття дружина французького банкіра купила якусь картину. Коли чоловік дізнався про її ціну, обурився: "Художник написав її за день, а ти віддала за неї мою місячну зарплату". Наступного дня дружина привела до чоловіка художника. Той пояснив: "Ви неправі. Я писав цю картину один день і все своє життя".

Одна із робіт — фотографія чоловіка в картузі, який спускається в метро ескалатором. На ній синій неоновий напис "УехатьЗабыть". На іншій роботі — пейзаж Санта-Барбари з написаними неоном непристойностями.

— Першу фотографію робив на московській станції метро "Комсомольська". Це єдина станція, де ще працюють три ескалатори. В мене був тоді такий настрій, як у чоловіка на фото. Хотілося все залишити і кудись втекти. Краєвид Санта-Барбари — це символ утечі. Сфотографував його рік тому. Зробив більше сотні кадрів.

Три роки тому попередня виставка Сергія Браткова у "Пінчук АртЦентрі" спричинила скандал. Для роботи "Хортиця" сфотографував жінку без трусів з розведеними ногами, вбрану у вишиванку і вінок.

Нова виставка триватиме до 21 квітня.

Зараз ви читаєте новину «"Цигарки і кока-кола — два зла, які продовжую купувати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі