пʼятниця, 29 квітня 2011 06:00

Борис Олійник читав уголос "Дон Кіхота"

У столичному музеї літератури триває безперервне читання вголос роману Міґеля Сервантеса "Премудрий гідальго Дон Кіхот з Ламанчі". Читатимуть 53 год. Хочуть закінчити у п'ятницю о 15.30. Організувало захід посольство Іспанії. Читають по черзі українською та мовою оригіналу.

— Іспанську літературу українці знають краще, ніж іспанці нашу. Було би чудово, якби наше посольство організувало в Іспанії подібні читання Тараса Шевченка. Його навіть російською повністю не переклали, — каже перекладач 64-річний Сергій Борщевський.

Розповідає, що виповнюється 120 років, як книжка Сервантеса з'явилася в Україні:

— Іван Франко написав свою поему "Пригоди Дон Кіхота" 1891-го. Він не володів іспанською. Це не переклад, а переспів "Дон Кіхота". Перший повноцінний переклад належить Миколі Лукашу та Анатолю Перепаді. Лукаш присвятив цьому роману все життя і все одно не встиг. (У радянські часи захищав письменників-дисидентів. Після арешту науковця Івана Дзюби пропонував затримати себе замість нього. — "ГПУ"). Лукаш постійно переривав роботу, бо йому не дозволяли друкуватися, виключали зі Спілки письменників. Його працю завершив Перепадя. Та так майстерно, що важко розрізнити де Лукаш, а де він. До них роман переклали Козаченко й Кротевич у 1950-х. Але препаскудно, бо робили це з російського перекладу. Це все одно, що розрахуватися не монетами, а лише їхнім дзвоном.

У читаннях беруть участь близько 600 охочих. Кастингу організатори не проводили. Двох найкращих відзначать подорожжю до провінції Алькала-де-Енарес. Там народився Сервантес.

Поет Борис Олійник, 76 років, першим декламує уривок. За ним у чергу вишикувалися школярі та студенти. Задля цього їх відпустили з навчання.

— Ми прийшли сюди не уроки прогуляти, а бо дуже любимо "Дон Кіхота", — каже восьмикласниця.

За кілька хвилин з подругами виходить на вулицю. Запалюють цигарки. За ними вибігає вчителька. Одна школярка встигає викинути цигарку, друга ховає руки за спину. Вчителька вимагає показати руки. Та показує ліву руку, цигарку тримає у правій. Учителька сміється і каже, щоб верталися за 2 хв.

Зараз ви читаєте новину «Борис Олійник читав уголос "Дон Кіхота"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі