пʼятниця, 20 червня 2008 16:09

Боґна Бурська фотографує кров (ФОТО)

Виставка "Дежа в"ю" польського фотографа Боґни Бурської, 33 роки, діє у столичній галереї "Мистецький арсенал" на вул. Івана Мазепи, 28. Представлені там знімки Боґна зробила в Португалії на узбережжі Атлантичного океану. На всіх зображена кров: то розмита смужкою на піску, то великою плямою біля каменів, до яких сягають хвилі, то втоптана в пісок.

— Кров фотографую років чотири-п"ять, як почала вивчати малярство. Кров зацікавила мене, як фарба, — каже польською Боґна.

Додає, що використовує кров тварин. Іноді бере червону фарбу.

— Ніколи не зізнаюся, справжня кров на фото чи ні. Коли глядач цього не знає, йому стає цікаво. Це так само, як я колись сфотографувала кров на снігу й досі не знаю, чия вона, — каже фотограф.

Відеороботу "Маргарита" демонструють на стіні галереї через проектор. Показують нижню частину жіночого обличчя, відбитого у дзеркалі. Жінка шпилькою починає проколювати навкруги шию. Виходить червоне намисто. Вона підводиться, і кров починає збігати по шиї.  Видно, що жінка в білій сукні.

— Фотограф поєднала тут трьох Маргарит — із "Фауста", "Майстра і Маргарити" та "Королеви Марго", — пояснює куратор виставки Олеся Островська, 29 років. — Булгаковська Маргарита приймає купіль перед балом у Воланда, королева Марго, яка одягає білу сукню, ідучи просити короля за свого коханого, і ні в чому невинна Ґрехтен-Маргарита.

В Україні Бурська виставляється вперше. Її роботи коштують від 2 тис. євро.

— Боґнині роботи ліпше дивитися в галереях, аніж купувати для приватних колекцій, — каже мистецтвознавець Єжи Онух, 53 роки. — Бо це все одно, що купити театральну виставу, і її більше ніхто не побачить.

Виставка "Дежа в"ю" триватиме до 6 липня. Вхід вільний.

Зараз ви читаєте новину «Боґна Бурська фотографує кров (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі