четвер, 13 квітня 2006 20:21

Беніньї схожий на Чапліна

"ПОЗА ЗАКОНОМ" (Down by Law) ***** 15 квітня, 00.15 СТБ

Трагікомедія. США — ФРН, 1986 рік, 107 хв. Реж. Джим Джармуш.

У ролях: Том Вейтс, Джон Лурі, Роберто Беніньї, Ніколетта Браскі, Еллен Баркін.


Третю картину незалежного американського кінокласика чудово зняв Роббі Мюллер на чорно-білу плівку серед природи Луїзіани. "Перш за все я вигадую героїв, а не те, що з ними може статися". Це визнання Джармуша пасує до "Поза законом". Саме герої — неповторні в своїй позірній банальності, кумедних позах, а проте захоплюючі та симпатичні, — є найбільшим достоїнством його фільмів.

У в"язниці Нового Орлеана зустрічаються двоє хронічних невдах-американців Вейтс і Лурі. В їхнє мовчання втручається  веселий італієць Роберто. За стилем чудова роль Беніньї нагадує Чарлі Чапліна і Бастера Кітона. Кострубатою англійською, захопленням старими фільмами і постійними цитатами з Роберта Фроста в перекладі на італійську він водночас і дратує, і веселить їх. Своїм оптимізмом Роберто долає відчуженість мовчунів, змушує їх до дій і — хоча б до тимчасової відвертості. За свій добрий вчинок Роберто буде винагороджений. Двоє ж шибеників підуть далі своїм шляхом. Але дещо за цей час усе-таки змінилося: герої трохи зблизилися, зав"язали певні стосунки.

Важко, не впадаючи у фальш або наївність, бути хоча б поміркованим оптимістом. Однак Джармуш доводить, що це можливо.

Зараз ви читаєте новину «Беніньї схожий на Чапліна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі