пʼятниця, 30 квітня 2010 07:58

Армена Джигарханяна запросили в журі

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Богдан Ступка: ”Покази на Київському міжнародному кінофестивалі розпочнемо  фільмом Отара Йоселіані ”Шантрапа”
Богдан Ступка: ”Покази на Київському міжнародному кінофестивалі розпочнемо фільмом Отара Йоселіані ”Шантрапа”

Другий міжнародний кінофестиваль відбудеться з 25 травня по 1 червня в Києві. Приїдуть польський режисер Єжи Гофман, голлівудська акторка українського походження Ольга Куриленко. У журі буде московський актор Армен Джигарханян.

— Торік перший фестиваль зробили за чотири місяці, бо дуже хотілося, — говорить його президент 68-річний Богдан Ступка у кінотеатрі "Баттерфляй-Ультрамарин". Тут відбуватиметься більшість показів. — Були проколи з транслюванням фільмів, титрами. Цього разу готувалися весь рік. Відкриємо покази фільмом Отара Йоселіані "Шантрапа", у ній він розказує про самого себе. Зйомки відбувалися у Тбілісі й Парижі. Частину фінансувала українська кінокомпанія Олега Кохана "Сота Сінема Груп"", іншу — Грузія і Франція. Молодого Йоселіані зіграв його внук. Я граю голову комітету з кінематографії, потім — посла Радянського Союзу в Франції. Отар не хотів мене брати на роль. Боявся, що приїде зірка, почне вередувати. Ми зустрілися. Він обняв мене, назвав чомусь "Ступочка". Довго ми так стояли. Він каже: "Ти родствєнная душа". Знайшли спільну мову.

Виходить у хол, підпалює тонку сигарету.

— Хотіли запросити Дастіна Гоффмана. Він був зачатий у Києві, а народжений в Америці. Але привезти зірок такого рівня дуже дорого. Щоб заплатити їм гонорар, треба витратити половину бюджету.  Підгадали, щоб наш фестиваль починався одразу після Каннського. Може, когось із зірок звідти витягнемо.

Бюджет кінофестивалю 7 млн грн. Ступці обіцяє допомогти президент Віктор Янукович.

Чим більше балакав, тим більше було за себе соромно

— Підтримка означає, що матимемо знижку, наприклад, на оренду залів, палацу "Україна". До міської адміністрації зверталися. Там грошей немає. Ходив із Федором (продюсер фестивалю Федір Крат. — "ГПУ") до банкірів. Говорив їм про духовне життя народу. Казав, що хочемо повезти фестиваль у Дніпропетровськ, Львів, Харків. Чим більше балакав, тим більше було за себе соромно.

 Фільм-переможець отримає $20 тис. Українських робіт в конкурсній програмі поки що нема. Організатори кажуть, у нас немає цікавого кіно, знімають переважно серіали.

Польський режисер Єжи Гофман привезе свій чотирисерійний фільм "Україна: становлення нації".

— У нас із Єжи теплі людські стосунки. Я йому постійно телефоную, називаю "Юрчик". У фільмі він від себе розказує історію України. Цю стрічку чомусь у нас не дуже сприймають.

Зараз ви читаєте новину «Армена Джигарханяна запросили в журі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі