середа, 09 липня 2008 18:19

Андрухович у "Сучасності" надрукує свій найліпший роман

Журнал "Сучасність" виходив із 1961 року. Спершу в Німеччині, а потім у США. Із січня 1992-го його видавали в Києві, але з 2004-го припинили.

— Не було грошей, та й не зуміли підібрати правильну концепцію, — каже нинішній головний редактор журналу Віктор Мороз, 58 років.

Минулого тижня у столичній галереї "Лавра" презентували відновлену "Сучасність".

— Журнал буде у продажу з осені, — продовжує Мороз. — Фінансує його Інститут національної пам"яті й Фонд підтримки молодіжних демократичних ініціатив. Гарантії маємо на 2–3 роки. Із часом зробимо російськомовний варіант для пострадянського простору та англомовний — для європейського.

На презентацію прийшли представники парламентської фракції "Наша Україна — Народна самооборона" Лілія Григорович та Ірина Геращенко. За кілька хвилин заходить і голова фракції В"ячеслав Кириленко, 40 років. Згадує, що вперше прочитав "Сучасність" у жовтні 1982-го, коли був студентом першого курсу філософського факультету. Нині він член редакційної ради "Сучасності".

16 років тому в першому "київському" номері журналу письменник Юрій Андрухович надрукував свій перший роман "Рекреації". У ньому він не "виполював" із уст своїх героїв лайливих слів.

— Реакція була нервова, — згадує Андрухович. — Мене це ранило, бо я хотів подобатися всім. Коли десь через рік публікували "Московіаду", редакція вже вдавалася до хитрощів. У словах "іншомовного походження" з"явилися крапочки. Залишалися тільки перша буква і остання.

Отримав від редакції запрошення й тепер дописувати до журналу, — продовжує. — А людина ввічлива, отримавши запрошення, повинна якось відгукнутися. Спеціально поки що нічого не готую, але пообіцяв перший-ліпший — хотілося б найліпший — роман туди подати.

Зараз ви читаєте новину «Андрухович у "Сучасності" надрукує свій найліпший роман». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі