вівторок, 28 листопада 2006 18:33

Андрій Жолдак пише книгу про театр

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Перед початком майстер-класу в столичній Опері Андрій Жолдак заходив до СБУ. Тому вдягнув таку футболку
Перед початком майстер-класу в столичній Опері Андрій Жолдак заходив до СБУ. Тому вдягнув таку футболку

У столичній опері театральний режисер Андрій Жолдак, 44 роки, провів майстер-клас "Як убити поганого актора?". Він прийшов у футболці з написом "Не болтай. КГБ СССР".

— Сьогодні заходив до СБУ, — пояснює. — Запросив на виставу одного генерала.

Каже, що пише книгу з теорії театру.

— Чим країна бідніша, тим гірше в неї мистецтво, —  розказує, про що книжка. — Українські актори перелякані, бідні, слабкі інтелектом. Ладні за гроші вирізати власну нирку.

Каже, читав лекції в Німечинні, Нідерландах, Японії, Іспанії та Росії.

— Завжди укладаємо договір, що жодних претензій до мене не буде. Своїх акторів ставлю в екстремальні ситуації. Щоб вони позбулися страху. У Барселоні мою групу запросили на дипломатичний прийом. Я запропонував стати зграєю голодних собак, які виривають їжу. І п"ятнадцять напівголих чоловіків і жінок напали на послів із 20 країн світу. Крали наїдки зі столів і кусали музикантів оркестру. У Гамбурзі я зустрівся з братами Кличками. Вони теж казали, що головний принцип їхніх тренувань — нічого не боятися.

Андрій Жолдак говорить, що за півроку проводитиме майстер-класи в Києві постійно. Гроші на проекти дасть 51-річний донецький бізнесмен Сергій Тарута.

— Мрію повернути на сцену Галину Волчек. Посадити її в крісло. Як грали старики-актори при Меєрхольді. Вистава буде за романом Еміля Ажара "Усе життя попереду". Волчек гратиме стару єврейку, мадам Розу. А московська акторка Чулпан Хаматова — арабського хлопчика. Галина Борисівна, правда, пропонує на роль хлопчика іншу акторку. Але контракт уже підписаний. Кажуть, Олександр Калягін відмовляє Волчек грати в мене. Але на неї так просто не вплинеш.

Також Жолдак пропонуватиме роль Алісі Фрейндліх.

— Нещодавно в Пітері дивився виставу Владислава Пазі "Оскар і Рожева пані", де Аліса Фрейндліх грала три ролі. Розмовляв із нею дуже делікатно. Видно було, що Аліса Брунівна мене побоюється. Але попередню згоду вона дала. Головним художником буде пітерець Едуард Кочергін. Він одразу сказав: "Я хочу попрацювати з цим божевільним".

Режисер говорить, що домовився про постановку в театрі Костянтина Райкіна "Сатирикон".

— Я просто обожнюю Райкіна. Він артист такого рівня, що може всій Москві, Росії, навіть Путіну пояснити, що таке лайно.

3 грудня Жолдак презентує свою виставу "Гамлет. Сни" у  столичній Опері. 4-го — "Один день Івана Денисовича" в Міжнародному центрі культури і мистецтв, 5-го — "Гольдоні. Венеція" у столичній Опері, 7 грудня — там же "Місяць кохання", а 8-го — "Ромео і Джульєта. Фрагмент". 19, 20 грудня у театрі Російської драми гратимуть виставу "Федра. Золотий колос".

Зараз ви читаєте новину «Андрій Жолдак пише книгу про театр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі