вівторок, 30 жовтня 2007 16:20

Анатолій Папанов помер у ванній від серцевого нападу

Автор: фото: ITAР-ТАРС
  Анатолій Папанов на зйомках фільму ”Час бажань” із актрисою Вірою Алентовою. 1983 рік
Анатолій Папанов на зйомках фільму ”Час бажань” із актрисою Вірою Алентовою. 1983 рік

31 жовтня виповнилося б 85 років російському актору Анатолієві Папанову. Він зіграв понад 50 ролей в кіно, зокрема — злодія Льоліка в комедії "Діамантова рука", командира полку в драмі "Служили два товариша". У серіалі "Ну, постривай!" актор озвучив Вовка.

— Злий не Вовк, а Заєць, — запевняв Анатолій Папанов. — Подивіться, як він знущається над телепнем Вовком.

Останньою роллю актора в кіно був в"язень ГУЛАГу Копалич у драмі "Холодне літо 53-го". У серпні 1987 року після зйомок під Петрозаводськом Папанов повернувся до Москви. Він збирався їхати до Риги, де на гастролях була його дружина — актриса Театру сатири Надія Каратаєва. Та залишився в Москві. Вирішив перевірити, як влаштувалися у гуртожитку студенти з його курсу, який він уперше набрав до ГІТІСу.

Після цього Папанов покатався на велосипеді, а тоді вирішив прийняти душ. Гарячої води не було, тому він став під струмінь холодної. Помер у ванній від серцевого нападу. Тіло актора знайшов його зять.

За зйомки в стрічці "Холодне літо 53-го" Анатолій Папанов отримав 10 тис. рублів гонорару.

— За місяць після похорону мені зателефонували зі знімальної групи: "Надіє Юріївно, Анатолій Дмитрович устиг передати вам гроші?". Грошей у квартирі я не знайшла. Запитала в зятя. Той згадав, що до спальні заходили санітари, шукали простирадла, — розповідає 83-річна дружина актора.

Надія Каратаєва прожила з Анатолієм Папановим 43 роки. Мають доньку Олену, онучок Марію та Настю.

Майбутнє подружжя познайомилося під час Вітчизняної війни, на другому курсі ГІТІСу, куди після поранення під Харковом прийшов навчатися 21-річний старший сержант Анатолій Папанов. Майбутній народний артист СРСР був інвалідом III групи. Німецькою гранатою йому відірвало на нозі два пальці й роздробило п"яту. Після кількох місяців занять із хореографом він ходив без ціпка та відвідував уроки танців.

Анатолій Папанов любив купатися в холодній осінній воді. Тому режисер Леонід Гайдай у "Діамантовій руці" запропонував йому без дублерів відзняти епізод, коли чоловік чіпляє на гачок героєві Юрія Нікуліна рибу. Вода була крижаною. Через помилки техперсоналу знімали кілька разів. Після чергового дубля розгніваний Папанов винирнув і гримнув на асистента: "Ідіот!". Це так сподобалося режисерові, що він залишив епізод у фільмі.

Поховали Анатолія Папанова на Новодівичому цвинтарі в Москві. У виставах Театру сатири його замінив Андрій Миронов. Він помер через 11 днів на сцені, не догравши останній акт комедії "Одруження Фігаро".

Зараз ви читаєте новину «Анатолій Папанов помер у ванній від серцевого нападу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі