вівторок, 17 червня 2008 17:29

300 тисяч людей слухали МакКартні на Майдані

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Британський співак Пол МакКартні біля входу до столичного ”Пінчук АртЦентру” вітається зі своїми шанувальниками
Британський співак Пол МакКартні біля входу до столичного ”Пінчук АртЦентру” вітається зі своїми шанувальниками

"Ялюблю Україну!" — англійською викрикнув 66-річний "бітл" Пол МакКартні 2004-го року на концерті в російському Санкт-Петербурзі. Тоді він побачив у натовпі людей із жовто-блакитним прапором.

Минулої суботи співак виступив у Києві. Під зливою на майдані Незалежності зібралися майже 350 тис. чоловік — рекордна кількість. 200 тис. дивилися концерт з екранів на площах п"яти великих міст України, а телетрансляцію концерту переглянули понад 10 млн глядачів.

Фани почали сходитися в центр столиці опівдні, сподіваючись побачити співака на репетиції. Із біноклями чатували біля огорож, які міліція виставила за 300 м од сцени.

— Там техники аппаратуру проганяют, а не его музыканты, — розчаровано каже 27-річний Андрій із московського фан-клубу.

На чоловікові біла футболка, на спині напис: "Україна, свобода, рок-н-рол, мир".

— Ну ничего, таки дождемся, должен же он когда-то появиться, — говорить Андрій.

Близько третьої дня МакКартні з"явився на сцені. Одягнений у синю футболку в блакитну смужку та джинси. Спробував усі музичні інструменти, на яких планував грати на концерті: гітару, електрогітару, мандоліну, рояль. Пол стрибав по сцені, проспівував слово "Київ". Репетиція тривала годину й закінчилася виконанням пісні "Єстедей".

У цей час кілька сотень прихильників "бітла" зібралися біля входу в "Пінчук АртЦентр", де співак мав відкрити виставку власних картин. Дорогу перекрили огорожею, вздовж неї чатували два десятки охоронців. МакКартні приїхав на чорному "ягуарі" о пів на сьому вечора. Фани зустріли його оваціями. Пол розкланявся на всі боки й помахав рукою.

— А ще обіцяли ж, що він буде кататися на велосипеді по Хрещатику. Я півдня на цій спеці гуляла, виглядала — і нічого! — скаржиться якась білявка.

За 3 год до концерту починається злива. Люди ховаються у кафе, магазинах та підземних переходах, дехто їде додому. Під кількома наметами на центральній вулиці міста групи фанів хором співають пісні "Бітлз". П"ють пиво. Столична мерія заборонила продавати алкоголь на Хрещатику й на Майдані, проте його можна було придбати на сусідніх вулицях.

— Навіть добре, що дощ іде, — каже повнуватий лисий чоловік у шкірянці. — Усі "ліві" додому повтікають, лишаться лише наші, справжні "бітломани".

Концерт починають о 21.30. На великому екрані позаду сцени таймер відраховує останні секунди перед появою Пола МакКартні.

— Привіт, друзі! — вітається він українською.

Протягом усього виступу співак підглядає у великі аркуші на підлозі, повторює українською "відриваємось" та "дякую". Іноді додає "спасибо". Після однієї з пісень публіка скандує: "спасибо", а Пол відповідає "дякую".

За три години до концерту починається злива

Позаду музиканта на великому екрані українською друкують переклад його англійських фраз. — Пишуть із помилками, плутають літери, бо перекладач набирає синхронно з тим, як говорить МакКартні. А той постійно перепитує в публіки, чи роблять їм переклад його слів.

Першою Пол виконує пісню "Драйв май кар". Люди стоять під парасольками. На другій композиції дощ меншає.

— Ідеї скасувати концерт через дощ Пол навіть не розглядав, — скаже після його завершення 47-річний мільярдер Віктор Пінчук, на запрошення якого "бітл" завітав до України. — Йому вже доводилося мокнути й у Бразилії, й у рідній Англії. Щоправда, під таку сильну зливу ще не потрапляв.

МакКартні співає 2,5 год. Протягом концерту грає на п"яти різних інструментах. По пісні присвячує покійній дружині Лінді, синові Джорджу та "бітлу" Джону Леннону. Після шостої композиції Пол знімає чорний піджак і продовжує виступати в рожевій сорочці із вишитими на ній квітами та штанях із підтяжками.Чотири фан-зони перед сценою заповнені вщерть. У віп-секторі навпроти сцени багато порожніх місць. Президент Віктор Ющенко із сім"єю на концерт не прийшов, але перед тим він зустрівся зі співаком та подарував йому вишиванку й альбом із фото України. "Бітла" прийшли послухати президент Грузії Михаїл Саакашвілі, спікер Верховної ради Арсеній Яценюк, голова ради Нацбанку Петро Порошенко, екс-президент Леонід Кучма із дружиною Людмилою, гурт "Океан Ельзи". Його лідер Славко Вакарчук спочатку танцював у віп-зоні, а потім почав вмовляти охоронців пропустити його з дружиною Лялею у другу фан-зону, розташовану ближче до сцени. Його пропускають.

— Я давно мріяв заспівати цю пісню саме в Києві, — оголошує МакКартні хіт "Бітлз" — "Повернення в СРСР".

В одній із фраз цієї пісні згадуються українські дівчата. Віктор Пінчук стискає в обіймах дружину Олену Франчук (донька Леоніда Кучми. — ГПУ), підстрибує на місці.

Пол тричі виходить на біс. Уперше — із великим українським прапором.

Концерт завершують майже опівночі. Роботу столичного метро продовжили на годину.

У неділю ввечері Пол МакКартні полетів із Києва на власному літаку. В Україну він прибув із подругою 47-річною Ненсі Шевелл. зупинилися в п"ятизірковому готелі "Гаятт Рідженсі" в центрі Києва.

Ненсі — віце-президент транспортної компанії, яка коштує півмільярда доларів. Із МакКартні вона познайомилася ще на початку 1990-х. Ненсі, як і перша дружина Пола — Лінда, була хвора на рак, проте зуміла вилікуватися. Зустрічатися Пол та Ненсі почали торік. У квітні цього року вони разом відпочивали на Карибських островах.

"Жуки" виступали разом 12 років

Гурт "Бітлз" з"явився 1957 року в англійському місті Ліверпуль і проіснував до 1970-го. Заснував його 15-річний Джон Леннон, який згодом запросив до групи Пола МакКартні та Джорджа Харрісона. Потім до них приєднався барабанщик Рінґо Старр. Спочатку гурт називався "Кварімен" — назву "Бітлз" вигадали 1960-го, утворивши її від сполучення англійських слів "жуки" та "ритм".
Загалом гурт видав 13 альбомів накладом у сотні мільйонів примірників.
З часом "бітли" підсіли на наркотики. Після розпаду гурту музиканти зайнялися сольними кар"єрами. Джона Леннона 8 грудня 1980 року в США застрелив психічно неврівноважений Марк Чемпен — після того, як узяв у нього автограф. Джодж Харрісон помер 2001-го від раку легенів.

Зараз ви читаєте новину «300 тисяч людей слухали МакКартні на Майдані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі