пʼятниця, 06 квітня 2012 14:19

Щоб паска була смачною, тісто накривають свяченою вербою

  З білків і цукру збивають глазур й мастять паски зверху
З білків і цукру збивають глазур й мастять паски зверху

"Справжні українські великодні хліби називались бабами, їх пекли три дні. В четвер білу, для вшанування покійних, у п'ятницю жовту — подяка сонцю й чорну в суботу, як посвята землі",- розповідає етнолог з Вінниці Світлана Творун, 52 роки.

Щоб хліб вдався, не впав у печі, не пригоряв й не перекосився, тісто накривали гілками свяченої верби. Промовляли спеціальні молитви.

"Замість верби тепер справляється зубочистка. Тіста кладу пів-форми, щоб мало місце зійти й одразу по центру встромляю зубочистку. Вона має зайти до середини тіста. Паска сходить рівно. Печу разом із зубочисткою. Якщо вона суха, то здоба готова", - розповідає шеф-повар київського ресторану "Мантра" Олександр Слободяник, 33 роки.

"Класична паска на дріжджах робиться на опарі. 70 грам дріжджів підходять в 2 стаканах теплого молока, півтори стаканах цукру й 3 стакани борошна. Коли опара забродить, вкидайте чайну ложку солі, ваніль, корицю, родзинки, 7 жовтків.  Сюди ж пачку масла порубаного в 3 стаканах борошна. З білків і цукру збивають глазур й мастять паски зверху."

Місять, поки тісто не відставатиме від рук. Ставлять сходити. Потім перемішують й розкладають у форми.

Разом із паскою в духовку радить ставити воду. Паска не буде суха. Під час випікання не можна відкривати духовку широко, щоб випічка не впала. Не виймають її із форм, поки не охолоне, тоді не порветься. Студять, поклавши на бік, щоб швидше вихолодити дно.

Також на Великдень традиційно готують паску із сиру. Її не печуть.

"Півкілограма сиру перепускають через мясорубку, щоб був однорідний й розтертий. У нього додають чверть пачки масла розтертого із 50 грамами цукру, а потім 150 грам сметани. Найкраще купувати з найбільшою жирністю, щоб маса була маскою. Присмачують горіхами, родзинками й цукатами. Хто я кі любить і скільки хоче. Так само спеції — ваніль, кориця, цедра"

Вимішану суміш викладають у форму, застелену марлею. Стоптують й під гнітом кладуть в холодильник на ніч.

Прочитати інші рецепти приготування паски детальніше можна у свіжому номері журналу "Країна" № 13 (116) за 5 квітня 2012 року.

Зараз ви читаєте новину «Щоб паска була смачною, тісто накривають свяченою вербою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі