вівторок, 03 квітня 2012 16:39

Чехи називають Великдень "Великоніч" і святкують його у понеділок
12

Фото: Фото: Наталя Пендюр

Українка Наталя Пендюр кілька років жила в Чехії. Розповідає, що Великдень чехи святкують тихо, однак наступного після Великодня тижня народ проводить бучні гуляння.

"У понеділок після Великодня я прокинулась від того, що мій друг-чех мені налив у вухо води, та ще й відшмагав сплетеною з верби "жилою", як це називають.  Я спекла паски, які все моє оточення бачило вперше в житті, а слова "паска" ніхто й не чув. Яйця в цибулі теж давно ніхто не фарбує, хоч крашанки – "красліце" - є (для них викорстовують якісь штучні фарби).

Цікаво, що свято це ми називаємо Великдень, а чехи – антонімом – Великоніч. В неділю відчуття свята майже не було, і коли я намагалась подарувати комусь свою писанку, мені казали "завтра, завтра". Святкують переважно в понеділок: хлопці ходять зі сплетеною з вербового гілля "жилою", щоб "вишубат" нею дівчат (це таке в них побажання щастя-здоров'я). Дівчина зі свого боку має налити їм вина й чимось пригостити, а на оту "жилу" зав'язати стрічку.

Час від часу в чеських селах влаштовують "годи" - традиційні народні гуляння. Жінки крохмалять спідниці й одягають величезні кулясті рукави, - розповідає Наталя.

"Основне в годах – це "прувод": коли вулицею йдуть вбрані в "крой" хлопці й дівчата, співають і танцюють. Видовище вражає. Стільки барв! Навіть малятка в крої. Дівочий крой значно складніший за український: хустка, зав'язана спеціальним способом, величезні кулясті рукави, 6 накрохмалених спідниць.

Сестра мого друга Габка завжди бере участь у годах. Колись я теж допомагала їй одягатися на годи: навколо Габки в цей час ходило троє людей. Спідниця повинна обов'язково зберегти форму, на неї нізащо не можна сідати. Тому дівчата, коли сидять, так завжди задом наперед на стільці, щоб спідниця ззаду ніби звисала і не м'ялась.

Якщо Габка в крої кудись їхала машиною, то сиділа теж задом наперед, щоб, не дай Боже, не пом'яти спідницю. Цікаво, чи дорожня поліція до цього звикла.

А хустку вміють як треба зав'язувати лиш кілька людей, вони навіть гроші цим заробляють, що хустки зав'язують дівкам на годи. У хлопця має бути шапка, прикрашена різними стрічками, квітками і півнячим пером. І чим вище перо, тим краще, і ще дуже чимось надзвичайним вважається, коли воно біле.

Зараз ви читаєте новину «Чехи називають Великдень "Великоніч" і святкують його у понеділок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі