вівторок, 05 листопада 2019 19:25

Молочне порося та гарбузова чурчхела - як грузинський шеф-кухар дивував вечерею
42

Вечеря проекту 13 шефів пройшла у грузинському ресторані Georgian Factory, який відкрився рік тому. Новим закладом керує справжній грузин Резо Теймуразов.

Столи прикрашені розрізаними шматками гарбуза, гранатами, виноградом та хурмою. Все це росте у вільному доступі на батьківщині шеф- кухаря. Але головною окрасою столу є молочне порося у золотисто - медовій скоринці.

 

Першими приносять паляниці з гарбузовими дзернятами. До них аджика та соус ткемалі. Столи притрушені сіном, що додає особливого духу усьому приміщенню. Складається враження ніби гості зібрались не в ресторані, а в домашній хатині, де їм дуже раді.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грузинський шеф-кухар розповів, як мають змінитися українські ресторани

"Цього разу мені захотілося здивувати гостей стравами з дитинства. Кухні весь час змінюються, додається щось нове, страви стають іншими. Але найбільше запам'ятовуються смаки дитинства. Це не лише страва, а й асоціація з рідними, з тим, як сама страва готувалась", - розповідає Резо.

На закуску подають кукурудзяні коржики з м'ятною аджикою та сирним рулетом. Для кухаря ці коржики особливі, адже їх готувала йому бабуся. Запивати коржик радить компотом із фейхоа айви та гранату, що має приємний рожевий колір і неймовірний запах полуниці, якого надає фейхоа.

 

Для наступної страви "Кучмачі" шеф привіз вино від свого дядька із Грузії, коли їздив до нього влітку на гостини.

Кучмачі це потрошки з молочного поросяти, які обсмажені в карі та спеціях. Подав страву з мамалигою, яка також характерна для грузинів та козячим сиром.

 

А от рибна страва - люля для Резо особлива. Його батько возив родину до шашличної у Батумі аби всі спробували рибний шашлик. Він був дуже ніжним і досі в пам'яті. Для страви використав українську щуку, а от доповнює страву маринований цвіт джонджолі.

" У Грузії є дерево, яке нагадує нашу акацію. Його цвіт грузини використовують у їжу. Роблять млинці чи маринують", - пояснює Резо.

 

На смак мариноване джонджолі нагадує каперси, а на вигляд більше схоже до кропу. А рибний люля дуже ніжний і ароматний.

Доповнює страву незвичний коктейль із ківі, ігристого вина та чачі. Легка кислинка з пряним ароматом дуже яскраво доповнює смак риби.

 

На основну страву з м'яса шеф подає молочне порося з сочевиці та кизиловим соусом.

"У Грузії молочне порося це традиція. Подають на кожне важливе свято чи день народження. То ж у молодості насмажив тих поросят не один десяток. У Вінниці дістати молочне порося проблемно. Довелося вмовляти родичів дружини аби продали нам на вечерю. Ті довго відмовлялися різати. Аби м'ясо було м'яким, всередині змастив тушку аджикою. Запікається таке порося не менше двох годин", - каже кухар.

 

Подають страву порційно. На смак свинина швидше нагадує курятину. Але медова хрустка шкоринка таки повертає в реальність і нагадує, що це таки свинина.

Доповнює страву коктейль "Сакварелло", який прикриває сушений апельсиновий цукатик. Він на смак нагадує глінтвейн але холодний.

 

Після такої ситної вечері десерт подають уже упакованим. Це чурчхела зі справжніми грецькими горіхами у гарбузовій глазурі та гарбузова цукерка, яка доповнює осінній настрій шефа.

 

"Самий традиційний десерт у Грузії - чурчхела з виноградного соку. Але оскільки осінь і в нас тематично є в стравах гарбуз, хотілося підкреслити цей настрій і ми змінили десерт і приготували поливку із гарбузового пюре. Я робив усе з пюре й муки. Лише десерт готував за добу до вечері. Горіхи нанизав на ниточку і потім поливав гарбузовим пюре зі спеціями до повного застигання. Наприкінці нитку витягли. Побоялися, що гості не знають цю страву і можуть відкусити з ниткою. А от для гарбузової цукерки використали печений гарбуз та гарбузові зернятка, які покрили ароматним шоколадом, - каже шеф.

Наприкінці шеф зізнається, що грузинські страви дуже подобаються вінничанам. Найулюбленіші хінікалі та хачапурі. Він вже й з рахунку збився, скільки цих страв зготували за рік. А нещодавно у закладі впровадили дитячі та дорослі майстер- класи з приготування грузинських страв.

 

" Недавно був майстер- клас для жінок з приготування хінікалі. Ви б бачили, як дорослі радіють на цих зустрічах. Вони самі готують і тісто і начинку. Гостей пригощаємо вином і наливками власного виробництва", - додає Резо.

У Вінниці проходить другий проект "13 шефів". Учасниками є кухарі: Борис Сиченко ("Ренесанс"), Сергій Марковський ("Люди Fusion Place"), Лілія Шумло і Олександр Огородник ("Dioscuri", Хмельницький), Андрій Паньковський ("Red Zeppelin"), Олександр Яворський ("Брама", Хмельницький), Віктор Палевський ("Батискаф"), Резо Теймуразов ("Georgian Factory"), Олександр Авдєєв ("Churchill-Inn"), Михайло Яровий ("Шпігель", Хмельницький).

Зараз ви читаєте новину «Молочне порося та гарбузова чурчхела - як грузинський шеф-кухар дивував вечерею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі