Для столу на Святвечір готували кілька днів. Господині випікали пироги із сушеними грушами, калиною і гарбузом. Обов'язково - вареники з маком і квашеною капустою.
Про це розповіла етнограф і майстер народної творчості Олена Щербань.
"Господарі готували традиційно 12 страв. Обов'язково була кутя із пшениці, узвар, книші, драглі з риби, квашена капуста, борщ із квасолею, пиріжки із сушеними грушами, калиною і гарбузом, вареники з картоплею, маком, квашеною капустою і гречкою, деруни, пшоняна каша і кисіль. Також часто подавали квашенину - квашені помідори, огірки, яблука і кавуни", - каже вона.
За традицією, на Святвечір не вживали спиртне.
"Міцні напої та горілка з'являлись на святковому столі тільки наступного дня – на Різдво", - додала Олена Щербань.
Дівчата і жінки цілий день прибирали в хаті і готували страви.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як бійці АТО зустрічають Святвечір.
Коментарі