пʼятниця, 06 січня 2017 15:30

Горілку на Святвечір не пили - етнограф

Горілку на Святвечір не пили - етнограф
Фото facebook

Для столу на Святвечір готували кілька днів. Господині випікали пироги із сушеними грушами, калиною і гарбузом. Обов'язково - вареники з маком і квашеною капустою.

Про це розповіла етнограф і майстер народної творчості Олена Щербань.

"Господарі готували традиційно 12 страв. Обов'язково була кутя із пшениці, узвар, книші, драглі з риби, квашена капуста, борщ із квасолею, пиріжки із сушеними грушами, калиною і гарбузом, вареники з картоплею, маком, квашеною капустою і гречкою, деруни, пшоняна каша і кисіль. Також часто подавали квашенину - квашені помідори, огірки, яблука і кавуни", - каже вона.

За традицією, на Святвечір не вживали спиртне.

"Міцні напої та горілка з'являлись на святковому столі тільки наступного дня – на Різдво", - додала Олена Щербань.

Дівчата і жінки цілий день прибирали в хаті і готували страви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як бійці АТО зустрічають Святвечір.

Вся родина до вечора сходилась до хати. Запалювали лампадку, курили в хаті ладаном, разом молились.
Зараз ви читаєте новину «Горілку на Святвечір не пили - етнограф». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі