неділя, 04 лютого 2024 01:05

Як правильно зберігати яйця в домашніх умовах: поради та лайфхаки

Зазвичай курячі яйця зберігають вдома в холодильнику.

Та за відсутності електроенергії довгий час це можна і робити за кімнатної температури. Кожен з цих способів має свої нюанси, пише шеф-кухар Євген Клопотенко.

В холодильнику

Сирі яйця можна зберігати у холодильнику до 60 днів, температура має бути від 0 до +8°С. Краще за все використовувати оригінальне паковання від виробника, а не викладати яйця на поличку на дверцятах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корисно і смачно ‒ чим замінити м'ясо під час посту

"Температура всередині холодильної камери тримається краще, тому покладіть яйця вглиб. Слідкуйте, щоб паковання було закритим і яйця не лежали поруч зі свіжими м'ясними, рибними продуктами та овочами. Взимку можна використовувати засклений балкон. Але стежте, щоб яйця не перемерзли чи не перегрілися", – йдеться в матеріалі.

За кімнатної температури

Як зазначається, строк придатності сирих яєць за такого зберігання набагато менший і становить до 25 діб. Також температура в приміщенні не має перевищувати +20°С. Тому у спекотний період року цей метод може бути небезпечним. Паковання яєць має бути закритим, краще за все використовуйте місткість від виробника.

Автор: klopotenko.com
  Загальні поради зі зберігання яєць, щоб вони не псувалися і зберігали свою користь
Загальні поради зі зберігання яєць, щоб вони не псувалися і зберігали свою користь

Проте є кілька аргументів на користь того, що яйця не варто зберігати в холодному місці.

Для приготування багатьох страв необхідні яйця саме кімнатної температури. Холодні радять використовувати лише в певних випадках.

Якщо їх довго зберігати в холодильнику, а потім дати полежати в кімнатному середовищі, щоб вони стали "тепліше", на них утворюється конденсат. А це, своєю чергою, загрожує розмноженням бактерій на шкаралупі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки та як зберігати крупи, щоб захистити їх від комах: добірка порад

Крім того, якщо ви покладете холодне яйце у воду навіть кімнатної температури, не кажучи вже про гарячу, шкаралупа трісне.

Також, при довгому зберіганні в низьких температурних умовах, на шкаралупі можуть утворитися мікротріщини. У них бактерії будуть розмножуватися активніше.

Страву із яєць омлет вигадали французи. Він ситний і надзвичайно простий у приготуванні, тому не забере у вас багато часу. Але при цьому наситить організм на половину дня, так і додасть йому достатньо енергії, оскільки яйця є білковим продуктом.

Gazeta.ua зібрала три рецепти омлета на різний смак.

Зараз ви читаєте новину «Як правильно зберігати яйця в домашніх умовах: поради та лайфхаки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі