пʼятниця, 05 грудня 2014 16:58

В обіг запускають розширення "kyiv.ua"

В обіг запускають розширення "kyiv.ua"

Відтепер публічний домен kyiv.ua є територіальним доменом Києва й області - разом із уже наявним kiev.ua. В основі нового - транслітерація офіційної назви столиці України. Реєстратор домену .UA, компанія "Хостмайстер", давно розголошувала відкриття домену kyiv.ua в інтересах київської інтернет-спільноти. Питання обговорюєтьс вже 20 років.

"Відстежуємо наскільки в світі зустрічаються написання "kyiv" і "kiev". У поточному році передові світові видання стали переходити на українське звучання. Ми побачили, що популярність достатня для того, щоби створити такий домен", - пояснює Максим Благонравін, керівник відділу маркетингу і PR компанії "Хостмайстер". Він був доповідачем на презентації "українського" домену. Його компанія не розраховує на цьому більше заробити. Продаж і того, і іншого домену буде приносити однакову кількість грошей, - повідомляє Gazeta.ua.

Тепер при купівлі будь-якого з київських доменів, другий безкоштовно резервується за покупцем. Він може зареєструвати його і використовувати або ж комусь продати, передати.

Разом з Києвом, українське обличчя отримали домени західноукраїнських міст Рівне та Чернівці. Там теж досі діють "rovno.ua" і "chernovtsy.ua". При тому, каже Благонравін, вже кілька років існують домени "kharkiv" і "odesa" з одним s.

"Річ у тім, що писати "Kharkiv" за кордоном стали набагато частіше та раніше, ніж "Kyiv". А з західноукраїнськими - та сама історія, що з усіма. На початку, 22 роки тому існували спільноти людей, які розвивали інтернет в Україні. Вони в регіонах і подавали заявки на створення "російськомовних" доменів. Але з самого початку було написання lviv.ua ", - пояснює працівник компанії-реєстратора.

Російсько-українські різновиди є і в інших містах. Наприклад: cherkassy.ua, cherkasy.ua, dnepropetrovsk.ua, dnipropetrovsk.ua.

Переходу на офіційний стандарт вимови українських міст добряче посприяв позаторішній чемпіонат Європи з футболу. Команди України та ще 15 країн грали в Харкові, Дніпропетровську, Львові та Києві.

"Євро-2012 дуже сильно вплинув на французьку і німецьку мови. Ігрек після цього проник у назву Києва і в цих мовах", - розповідає Благонравін.

Інтернет-адреси з закінченням kyiv.ua фахівець радить чекати вже в наступному році:

"Реєстрацію доменів здійснює багато реєстраторів. З нашого боку система готова до створення нового домену. Але щоб ви його могли зареєструвати, повинні навчитися працювати ще реєстратор. Думаю, 2-3 місяці їм буде потрібно, щоб дописати свої системи, навчити людей", - передбачає він.

За його даними, 112 реєстраторів займаються київським регіоном.

Також є змога завести собі адресу з кириличним написанням - як в кириличних доменах "укр" і "блог", так і старих, латинкових. У другому випадку сайти виглядають так: надзвичайне.com.ua, звʼязок-є.kh.ua.

"Кириличні домени мають один важливий недолік - абсолютна більшість жителів планети не зможе зрозуміти, що написано. Виправити цей недолік неможливо", - посміхається Максим Благонравин. "Тим не менш, кириличні домени можна і потрібно використовувати для зовнішньої реклами. Таку адресу легко запам'ятати. В домені .UA зараз приблизно 16 тис. Кириличних доменних імен.

Як ми раніше писали, Слово "Kyiv" почало витісняти "Kiev" у світовому вжитку.

Зараз ви читаєте новину «В обіг запускають розширення "kyiv.ua"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі