неділя, 31 березня 2024 16:12

"Конєшно" і "получається" - як красиво замінити ці суржики-паразити

"Конєшно" і "получається" - як красиво замінити ці суржики-паразити
Суржик "конєшно" можна звамінити двома українськими мелодійними словами Фото: kubg

Дуже важко боротися із суржиком, який роками вкорінювався у мовлення. Особливо таких слів найбільше чути в повсякденних розмовах.

Мовознавець Олександр Авраменко у своєму уроці пояснив, які суржикові слова найчастіше вживають українці у своєму мовленні.

"Сьогодні будемо боротися із суржиком. Одним із найпоширеніших є суржикове слово "получається". Уникайте цього слова і кажіть "виходить", – зазначив мовознавець.

Слово "канєшно" потрібно замінити на "звичайно" або "звісно".

Також Авраменко зазначив, що не можна використовувати слово "дєвочки" – правильно сказати "дівчатка".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Оката яєшня" чи "глазунья" - як українською назвати найпопулярніший сніданок

"І ще третій момент – "не дивлячись на мову". Коли ми не беремо чогось до уваги, то слід сказати "не зважаючи на" або "попри". "Не дивлячись" ми вживаємо тоді, коли не спрямовуємо на щось свій погляд, наприклад, "переходити дорогу, не дивлячись на світлофор", – сказав мовознавець.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ багато українців переходять на рідну мову. Хтось принципово, хтось давно наважувався, але все зволікав. У своєму мовленні часто допускають помилки. Мовознавець Олександр Авраменко назвав гарні аналоги російським фразеологізмам. З ними ваша розмова стане ще яскравішою та цікавішою.

Часто можна зустріти, коли хтось намагається дослівно перекласти фразу "сгореть со стыда". Але говорити "згоріти з сорому" неправильно.

Зараз ви читаєте новину «"Конєшно" і "получається" - як красиво замінити ці суржики-паразити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі