вівторок, 27 серпня 2013 15:12

Запущено український кириличний домен УКР

Автор: фото: dt.ua
 

Україна отримала кириличний домен верхнього рівня - "укр". Першим доменом у цій зоні став сайт президента України – президент.укр.

Зараз із цим розширенням реєструють адреси інших українських органів влади. За всіма громадянами й організаціями обіцяють затверджувати кириличні адреси під кінець року, - повідомляє Watcher.

За словами голови Держінформнауки Володимира Семиноженка, період пріоритетної реєстрації доменних імен триватиме 4 місяці. Впродовж першого місяця у домені .УКР реєструватимуться органи державної влади, потім – органи місцевого самоуправління, власники торгівельних марок, інших об'єктів інтелектуальної власності тощо. Аж тоді реєстрація в національному домені стане відкритою для всіх бажаючих.

Вже зареєстровано домени кабмін.укр, кабінетміністрів.укр, уряд.укр, вр.укр, е-урядування.укр, тест.укр, уміц.укр, однак на відміну від сайту президента, всі вони поки що переспрямовують на свої англійські версії адрес.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров навіть заявив, що кирилична реєстрація адрес органів влади зробить їх набагато відкритішими для простих громадян.

Крім України, свої кириличні домени першого рівня має Росія, Сербія та Казахстан.

Використання кирилиці в частині URL-адреса почалося давно, однак розширення все одно були старими - як, наприклад, у сайту тимошенко.com.ua або ж uk.wikipedia.org/wiki/Ноосфера. Багато "кириличних" адрес зарезервовані, але так і не використовуються - як, скажімо, свобода.com. Натомість адреса тимошенко.com з якихось пір стала перекидати на сторінку української партії "Свобода".

Вадою таких адрес є їхнє спотворення при перенесенні. Скопійована і вставлена кудись нова адреса українського президента може виглядати так: http://xn--d1abbgf6aiiy.xn--j1amh/

Також, за даними оглядача Watcher, Адміністрація президента України на минулому тижні створила своє представництво в мережі facebook.

Зараз ви читаєте новину «Запущено український кириличний домен УКР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі