середа, 11 березня 2020 16:59

Вчителька створила гральні карти, які допомагають вивчати мову
3

Вчителька вигадала гру, яка допомагає вчити мову
Фото: "4 влада"
Вчителька вигадала гру, яка допомагає вчити мову
Вчителька вигадала гру, яка допомагає вчити мову

Учителька з Рівного Катерина Островська створила карткову гру для вивчення наголосів в українській мові.

Вона викладає українську мову та літературу в Рівненській гуманітарній гімназії. Гра називається "Наголоси́ на́голоси". Створила її передусім для школярів, які готуються до ЗНО, повідомляє "4 влада".

"Щороку учні приходять до мене після ЗНО і кажуть, що навіть не чули слів, які в тесті треба було правильно наголосити", – розповіла Островська.

Гравці отримують на руки по 5 карт. Решту кладуть на стіл "сорочкою" догори. Починає гравець, що має червону одиничку. Кладе її на стіл і промовляє речення з неї, правильно наголошуючи слова. Головне - не помилятися, бо в такому разі бере штрафну карту та набирає бали. Мета гри - набрати найменше балів.

"Кожен прораховує, які карти йому треба зараз викласти або притримати, коли вигідно закінчити гру, а коли дати пройти ще коло", – пояснила авторка гри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вільна вакансія та внутрішній інтер'єр - які словосполучення псують мову

Закінчити гру може той, у кого четвірка або п'ятірка. Гравець кладе карту і каже "Наголоси́ на́голоси". Тоді підраховують бали. Виграв той, у кого їх найменше. У власника п'ятірки бали анульовуються. Програв і вилітає з гри той, хто набрав понад 200 балів.

У колоді 65 карт, вони поділені на сім груп різних кольорів і символів із певними словами. Гравець обирає зручну для себе асоціацію слів – із кольором, цифрою чи малюнками.

Катерина Островська придумала карти під час літньої відпустки. Працювала над ними тиждень, потім випробувала на своїх друзях. Зараз реєструє на гру авторські права.

Говорити правильно українською мовою заважають кальковані слова. Добірку виразів, на які потрібно звернути увагу, зібрала Зорислава Ромовська. Багато з них використовують на телебаченні.

Зараз ви читаєте новину «Вчителька створила гральні карти, які допомагають вивчати мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі