середа, 26 червня 2019 11:17

ТОП-8 порад: що треба робити, щоб дитина не стала наркоманом

Сьогодні людство відзначає Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотиками й їхнім незаконним обігом.

Наркоманія — це зло. Жоден із батьків не хоче, щоб дитина ступила на стежку такого способу життя, як і жоден від цього не застрахований. Існують певні умови виховання, які сприяють становленню людини, яка у подальшому вдається до вживання наркотиків. У профілактиці вживання наркотичних речовин батьки відіграють одну з ключових ролей. Gazeta.ua зібрала 8 рекомендацій для теперішніх і майбутніх батьків, які стануть надійною профілактикою від наркотиків.

1. Батьки і родина відіграють головну роль у набутті майбутньою людиною імунітету до психоактивних речовин. Це потрібно усвідомлювати і не відпускати за течією життєвих обставин. Не сподіватися на вчителів чи керівників секцій.

2. Розмовляйте із дитиною про речовини, які можуть бути небезпечними для неї. При цьому не драматизуйте і не згущуйте фарби. Ця тема не має бути єдиною та головною темою ваших розмов. Дитина має адекватно користуватися поняттями "небезпечно", "корисно", "алкоголь", "ліки".

3. Намагайтеся бути взірцем з підтримання здорового способу життя для дитини. Покажіть взаємозв'язок понять "здоров'я", "настрій", "хвороба". Досліджуйте разом шляхи подолання поганого і підтримання гарного настрою та самопочуття.

4. Будьте уважними до потреб вашої дитини. Окрім базових потреб у їжі, сні, фізичних умовах, одязі, не менш важлива потреба у любові, визнанні, прийнятті, довірі, повазі, приналежності, творчій самореалізації. Якщо якась із них залишається незадоволеною, про це можна довідатися із ознак у поведінці дитини. Намагайтеся бути уважними — до дитячих і власних потреб. Доведено, що задоволення соціальних і духовних потреб знижує ризик вживання наркотичних речовин. Учіть дітей їх розпізнавати і шукати способи задоволення.

Автор: ppukr.org
  Доведено, що задоволення соціальних та духовних потреб знижує ризик вживання наркотичних речовин
Доведено, що задоволення соціальних та духовних потреб знижує ризик вживання наркотичних речовин

5. Розвивайте у дитини навички та вміння, необхідні для відстоювання своєї позиції в ситуаціях тиску. Сприяйте розвиткові критичного мислення. Навчайте і демонструйте самі, що говорити "ні" і чути відмову у відповідь на ваше прохання — це природньо.

Автор: Родина
  Розвивайте у дитини навички та вміння, необхідні для відстоювання своєї позиції в ситуаціях тиску
Розвивайте у дитини навички та вміння, необхідні для відстоювання своєї позиції в ситуаціях тиску

6. Запровадьте у родині правила щодо вживання психоактивних речовин. Наприклад, "У будинку ніхто не курить", "Розмова за ранковою кавою, але не більше однієї філіжанки на день", "Ні пиву в домі".

7. Постійно спілкуйтеся з дитиною, дізнавайтеся про те, чим вона цікавиться. Але це не має сприйматися як контроль. Давайте відчути дитині, що вона важлива для вас. Доведено, що упевнена в собі людина із здоровою самооцінкою обире наркотики як спосіб подолання складнощів у житті. Дитина менш схильна до наркотичних проблем, якщо міцно прив'язана до сім'ї, пов'язана з її цінностями, звичаями, якщо успішно виконує свою родинну роль, обов'язки та її за це винагороджують. Коли дитина навчилась приймати правильні рішення в сім'ї, вона більш здатна на розумні рішення в інших життєвих ситуаціях у суспільстві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маляри боротимуться з наркоторгівлею

8. Намагайтеся поповнювати запас знань щодо наркотиків та алкоголю і наслідки їхнього вживання більш точною, правдивою інформацією.

"Проблема наркоманії в Україні давно перейшла до розряду дуже гострих, а політики говорять про що завгодно, тільки не про способи її вирішення", - заявив Семен Глузман, відомий психіатр і правозахисник, директор Українсько-американського бюро з захисту прав людини.

"Тим паче, додав Глузман, що для багатьох сімей української політичної еліти наркоманія - "домашня" проблема. "Діти багатьох представників еліти - важкі наркомани", - стверджує правозахисник.

Зараз ви читаєте новину «ТОП-8 порад: що треба робити, щоб дитина не стала наркоманом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі