середа, 24 липня 2024 23:45

Під час годування груддю дозволяють їсти все, але є умови: що взяти до уваги

Під час годування груддю дозволяють їсти все, але є умови: що взяти до уваги
Під час грудного годування мамі можна їсти все, але в міру Фото: mostrda

Годування грудьми - не лише особлива мить зв'язку матері та дитини, а й процес отримання немовлятком поживних та необхідних для розвитку речовин.

Ідеальне харчування мами, яка годує грудьми - це звичайний збалансований раціон, який має містити достатню кількість жирів, білків та вуглеводів", - говорить УП акушерка-гінекологиня Ірина Лучицька.

Зелене, червоне, помаранчеве - будь ласка, смачного. Дослідження показують, що свіжі яскраві овочі та фрукти містять багато вітамінів та мікроелементів. Тому це про повноцінність харчування матері.

Чи можна при ГВ шоколад та цитрусові?

Алергія у дитини може виникнути в тому випадку, якщо немовля вперше стикається з якимось продуктом.

В сучасному світі вагітній жінці не заборонено їсти жодних продуктів. Таким чином алергени поступають через навколоплідні води, які заковтує дитина, в організм маляти і викликають так звану сенсибілізацію.

Тобто дитина, яка народилась і стикнулась з їжею, яку вживала мама - зустрічається з таким продуктом не вперше. Оскільки внутрішньоутробно частково ці алергени вже отримувались.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно прикладати дитину до грудей під час годування: поради ЮНІСЕФ

А якщо дитина вперше стикається з якимось видом продукту - тоді так, може розвинутись алергія", - розповідає акушерка-гінекологиня Ірина Лучицька.

Тобто важливо під час вагітності вживати усі групи продуктів та не обмежувати себе. Це корисно для ще ненародженої дитини. Тоді у своєму житті вона більш сприйнятлива до алергенів.

"Сучасні рекомендації говорять, що бажано алергени дитині вводити з початком прикорму. Адже раннє введення алергенів профілактує появу алергії в майбутньому. Тому не потрібно обмежувати і годуючу жінку.

Мікродози білка, які дитина отримуватиме з грудним молоком, створять так звану сприйнятливість до цих білків і під час прикорму дитина вже "знайома" з цими продуктами і їй легше їх сприймати", - ділиться педіатриня Ольга Барановська.

Що не можна їсти годуючим матерям?

Грудне молоко утворюється з крові та лімфи, а не безпосередньо з вмісту шлунково-кишкового тракту жінки. Тому якщо і необхідно виключити якісь продукти, то ті, які не переносяться або погано сприймаються організмом лактуючої жінки.

"В адекватних кількостях можна вживати солодощі, кавові напої. Але надмірне споживання кави, яка містить кофеїн, може бути причиною неспокою дитини", - розповідає акушерка-гінекологиня Ірина Лучицька.

Однозначно слід виключити алкоголь. Алкоголь належить до тих речовин, які проникають у кров практично в незміненому вигляді. А частина речовин, яка потрапляє у кров - потрапляє і у молоко.

"Тобто немає безпечної дози алкоголю, немає даних про те скільки грам безпечно, а скільки ні. І зціджування тут не зарадять: доки у крові є алкоголь, доки він повністю не виведеться організмом - доти надходитиме в грудне молоко. Адже процес вироблення молока постійний", - застерігає педіатриня та консультантка з грудного вигодовування Ольга Барановська.

Умовно: якщо мама випила келих вина, зцідила молоко і через 20 хвилин вирішила погодувати дитину - це неправильно. Алкоголь знову потрапив у грудне молоко, адже не вивівся з крові жінки.

Варто відмовитись від нікотину. Він теж потрапляє у грудне молоко. Навіть пасивне куріння (коли хтось з сім'ї палить) підвищує ризик раптової смерті немовляти. Тобто шкідливе не лише мамине куріння, а й інших родичів.

Щодо кофеїну - можна вживати, при цьому знати міру. Тому що кофеїн - це і чай, і шоколад, і кола. Потрібно зважати, щоб не було передозування. Безпечна доза - це 200 міліграмів (2-3 чашки). Та не слід міксувати ці 2-3 чашки ще чаєм та шоколадом. Потрібно пам'ятати про дозволені 200 мг.

Грудне вигодовування позитивно впливає на розумові здібності дитини.

Немовлята, які їдять молоко матері кілька місяців з моменту народження, отримують вищі результати з нейрокогнітівних тестів у 10-річному віці.

Дослідження проводили вчені з Інституту нейробіології ім. Дель Монте при медичному центрі Університету Рочестера.

Зараз ви читаєте новину «Під час годування груддю дозволяють їсти все, але є умови: що взяти до уваги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі